Auto aankoop en inruil oude auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 03 september 2019

Op 2 juli 2019 heb ik een andere auto besteld en mijn 5 jaar oude Ford C-Max ingeruild. Bij aankoop had ik de auto niet bij mij omdat ik met mijn schoonzoon naar de garage gereden was. Ik heb aangeboden om met de auto te komen zodat hij deze kon zien en gemeld dat er veel krassen op zaten. Het was niet de bedoeling meteen tot koop over te gaan omdat ik de auto niet bij mij had. Maar dat bleek geen bezwaar voor de verkoper. Op de dag van aflevering, 10 juli 2019, begaf de auto het 2 km voor ik bij de garage was. De verkoper heb ik gebeld en is naar mij toe gekomen. De auto deed het niet meer en hij zou hem weg laten slepen. De verkoper nam mij mee naar de garage. Alles werd geregeld, overgeschreven en betaald en ik kreeg de nieuwe aankoop zonder voorbehoud mee.
Na twee weken, 24 juli 219, werd ik gebeld dat de ketting stuk was van de Ford en de startmotor. Hij liet mij via de app het geluid horen van de motor (waar ik als leek niets aan kon horen) en wil dat ik de reparatie ga betalen. Na weer vier weken , 21 augustus, werd er een app gestuurd wil hij met mij in gesprek. Waarschijnlijk over de kosten. Mijn idee en gedachte is: "Wat is er in die tussentijd met de auto gebeurt en waarom zet je voor de overdracht niet meteen de auto op de brug om te kijken wat er aan de hand is en kom je er zoveel later mee?".

Naar mijn idee heeft hij als verkoper toch de plicht om zijn aankoop eerst te controleren!? Dat heeft hij nagelaten. De auto is altijd goed en op tijd onderhouden.
Mijn vragen zijn: Wat is de juridische kant van deze zaak? Kan ik aansprakelijk gesteld worden voor de kosten?

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een andere auto gekocht en uw oude Ford ingeruild. Onderweg naar de garage om de nieuwe auto te halen en de oude in te leveren, deed de auto het niet meer. De garage heeft de auto opgehaald. Na 2 weken werd u gebeld met de mededeling dat de ketting en de startmotor kapot was. De garage wil dat ik de reparatie ga betalen. Uw vraag is of u aansprakelijk gesteld kan worden voor de kosten.

Het is begrijpelijk dat de verkoper met u in gesprek wil. Hij kan u hier terecht op aanspreken.
Als de in te kopen auto kapot gaat voordat de auto aan de verkoper is geleverd dan komt dit voor rekening en risico van de consument. Dit is geregeld in de Bovag-voorwaarden, art. 5, lid 2.

Zie deze link