Actieradius/laadvermogen Jaguar I-pace

Vraag gesteld door D. Beijen op 06 augustus 2019

De geleverde auto schiet tekort qua actieradius en laadtijd tov de in brochure en verkoper genoemde waarden. De afwijkingen zijn zeer groot namelijk 250/300 versus 420/470 en tweemaal zomlange laadtijd. Via mijn advocaat bot gevangen bij Jaguar Nederland ls bij dealer Jager in Heemskerk.
Procederen wordt een dure en langdurige zaak.
Wat kunt u voor mij betekenen. Overigens de klachten komen van veel Jaguar rijders. Niemand heeft zin in een rechtszaak.

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Over uw Jaguar I-pace bent u niet tevreden. De actieradius en de laadtijd voldoen niet aan de specificaties die in de brochure staan en wat de verkoper erover heeft toegezegd. De afwijking is 250/300 versus 420/470 en bovendien is de laadtijd tweemaal zo lang.
Ik begrijp dat uw advocaat zich al met deze zaak heeft beziggehouden en dat dit niet tot een oplossing heeft geleid.  Uw vraag is wat wij kunnen doen.

Uw advocaat heeft zich al over uw zaak gebogen en, naar ik begrijp, heeft niets bereikt.
Wat is hiervan de reden? Wat heeft uw advocaat uitgezocht? Wat zijn de argumenten en de tegenargumenten? Kunt u ons de correspondentie sturen? Wij kunnen dan kijken of er verdere mogelijkheden zijn.

Wat kunnen wij doen?
Als ANWB lid heeft u recht op advies en als u een rechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten dan heeft u recht op rechtsbijstand.

Wat ons in het algemeen bekend is over het elektrisch rijden is het volgende:
Verbruik
Het is algemeen bekend dat het verbruik sterk afhankelijk is van de omstandigheden. Bijvoorbeeld, een hogere snelheid op de snelweg is een ongunstige omstandigheid ten opzichte van de actieradius. Wat door de fabriek is getest en opgegeven, is in het normale verkeer niet te halen. De omstandigheden bij de fabriekstest zijn ideaal en dat bereik je niet op de weg. Afwijkingen zijn dan ook niet ongebruikelijk. Of de afwijking van uw auto te groot is, kan niet zomaar worden gezegd.

Hoe lang duurt laden?
De laadtijd is afhankelijk van welke laadpaal wordt gebruikt. Aan een gewoon stopcontact, thuis, duurt het laden van een batterijpakket van helemaal leeg naar helemaal vol bij de meeste merken zo'n 8 uur, aan een openbare laadpaal meestal tussen de 2,5 en 5 uur en aan een snellaadpaal nog altijd een half uur.

Als u van mening bent dat uw auto niet voldoet aan de specificaties, dan kan er sprake zijn van non-conformiteit. U dient dan de verkopende dealer hierop aan te spreken en niet Jaguar Nederland.
Heeft u de auto als particulier gekocht dan kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop  en het stappenplan vindt u op onze website.