Aansprakelijk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 31 juli 2019

Ik heb schade gereden op een parkeerplaats. De parkeerplaats heeft rechts en links parkeervakken. De auto waar ik tegen aan gereden ben stond in het midden van de parkeer plaats geparkeerd (geen vakken) ben ik dan als nog aansprakelijk? Bij het in rijden van de parkeerplaats staat ook een bordje dat je alleen mag parkeren in de daarvoor bestemde vakken. 

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U bent op een parkeerterrein tegen een auto aangereden die niet in een vak stond geparkeerd. Volgens een bord moest in de vakken worden geparkeerd. U vraagt of u aansprakelijk bent.

U bent tegen een stilstaande auto aangereden. Dit betekent dat u aansprakelijk bent voor de schade die u aan die auto heeft veroorzaakt. Dat de auto in het midden van de parkeerplaats stond en er een bord 'alleen parkeren in de daarvoor bestemde vakken' stond, betekent niet dat u niet aansprakelijk zou zijn. Alleen als u kunt aantonen dat de tegenpartijj een fout heeft gemaakt, kunt u (gedeeltelijk) onder uw aansprakelijkheid uitkomen. Het op een foute plek geparkeerd staan, is niet verwijtbaar.

Op onze website kunt u meer informatie vinden over een aanrijding