Nieuwe banden voldoen niet

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 juli 2019

Hallo, ik heb verleden vrijdag nieuwe achterbanden laten monteren op mijn Renault Master. Merk mastersteel 195/65R16C 104/102R M+S. Besteld via internet bij autobandenmarkt/Delti.com. Zondag ben ik er mee op de snelweg  geweest en moest constant bijsturen.Met inhalen  merkte ik dat de achterkant "na-ijlde". Hierdoor kreeg ik een slingereffect. Ik heb dit verschijnsel nooit eerder meegemaakt en wijdt dit volledig een de nieuwe achterbanden. De bus rijdt als een dwijl en ik ben bang dat als ik te sterk stuur of een uitwijk manouvre moet maken ik de controle verlies. als ik met deze bande blijf rijden ben ik een gevaar op de weg. Ik wil nieuwe banden. Wat kunt u mij adviseren om te doen?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft het rijgedrag van uw Renault Master na vervanging van de twee achterbanden.

Uitgaande van uiteraard de juiste bandenspanning denk ik aan de volgende mogelijke verklaringen. U geeft aan dat het M+S bedrijfswagenbanden zijn die feitelijk dus de eigenschappen moeten hebben om te kunnen presteren bij ''Modder en Sneeuw''. Onder de huidige buitensporig hoge buiten- én asfalttemperaturen zou de keuze voor de rubbersamenstelling en misschien het profieltype een reden kunnen zijn waarom de rechtuitsabiliteit nadrukkelijk ''week'' aanvoelt. Een bijkomende factor zou nog merk en type band kunnen zijn. Het betreft hier een C band dus bestemd voor de bedrijfswagenmarkt en is derhalve een logische keuze. Maar uit onze laatse bedrijfswagenbandentest is toch wel nadrukkelijk gebleken dat bedrijfswagenbanden best de nodige tekortkomingen laten zien. Het betreffende merk is niet in deze test meegenomen maar betreft wel een z.g.n. budgetband. In de test valt duidelijk de nogal tegenvallende resultaten, soms ook van de absolute A-merken. Dus misschien is dit zwabberende rijgedrag te wijten aan enerzijds de M+S eigenschappen en de huidige weersomstandigheden. Een anderzijds kan dit wat algehele pretsaties betreft ook een mindere kwaliteit band zijn.

Ik verwijs u verder naar de algemene voorwaarden van de leverancier omtrent de mogelijkheid tot teruggave. Misschien dat u daar gebruik van kunt maken met vervolgens een andere bandenkeuze.