Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag je appen als je stilstaat met de auto of fiets?

Vraag gesteld door op 24 juli 2019

Per 1 juli 2109 is er een appverbod op de fiets ingegaan. Hoe zit dat nu precies als je stilstaat. Mag je dan wel appen? Geldt dit ook in de auto?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Telefoon niet vasthouden
Vanaf 1 juli 2019 mag u geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets en muziekspelers in de hand houden tijdens het fietsen. Dit 'appverbod' gold al voor de mobiele telefoon in de auto en op de bromfiets. Per 1 juli 2019 geldt dit verbod voor álle mobiele elektronische apparaten en dus ook op de fiets.  

Handsfree bellen en muziek luisteren
Handsfree bellen en muziek luisteren is toegestaan. Bijvoorbeeld met oordopjes waarbij u de knopjes aan het snoer gebruikt voor het beantwoorden van een inkomend gesprek. Zorg wel dat u het omgevingsgeluid nog hoort.

Ook is het gebruik van spraakbediening toegestaan.

Houder toegestaan
Het is toegestaan uw telefoon te bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren. Bedient u de telefoon tijdens het rijden en leidt dit tot gevaarlijk rijgedrag, dan kunt u daarvoor beboet worden.

Stilstaan
Staat u stil (bijvoorbeeld in de file, voor een verkeerslicht of op een parkeerplaats), dan mag u uw elektronische apparatuur vasthouden. 

Boete
Heeft u de telefoon vast terwijl u rijdt, dan riskeert u een boete van € 240 (auto), € 160 (bromfiets) of € 95 (fiets).

Antwoord op uw vraag: ja, als u stilstaat met de auto of fiets, mag u appen. 

Meer informatie over afleiding in het verkeer vindt u op onze website.