Aankoop auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 juli 2019

Bij aankoop van mijn tweede hands auto had ik na de proefrit aangegeven de beenruimte te beperkt te vinden. De autohandelaar zou de stoel verlengen met een aangepaste constructie. Ik gaf aan dat 10 CM voor mij genoeg was. Ik had de auto aanbetaald. Bij aflevering was de stoel slechts 3 cm verlengd. Voor een stoelverlenging met een aangepaste constructie zou ik extra moeten betalen?

Ook zat er een ster in de voorruit die ik gratis met mijn verzekering zou kunnen laten maken, deze ster bleek later te groot voor reparatie.

Als klap op de vuurpijl kreeg ik de auto met een goede en een gebroken sleutel na betaling afgeleverd. Mag ik van een tweede hands auto waarvoor ik E3050,00 heb betaald dit verwachten? Maw moet ik dit op de koop toenemen? De auto rijdt verder prima.

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Na de proefrit heeft u met de verkoper de afspraak gemaakt dat de stoel verlengd zou worden, met 10 cm. U kreeg de auto afgeleverd met een stoelverlenging van 3 cm. Voor verdere aanpassing zou u extra moeten betalen. Bovendien zat er een ster in de voorruit die niet meer gerepareerd kon worden (in tegenstelling tot de mededeling van de verkoper) en de reservesleutel was gebroken. U vraagt zich af of u dit moet accepteren.

U heeft een koopovereenkomst gesloten met de verkoper. De afspraken die daarbij zijn gemaakt, moeten worden nagekomen. Als u met de verkoper heeft afgesproken dat de stoel 10 cm zou worden verlengd dan moet de verkoper deze afspraak nakomen. Belangrijk is wel of u kunt bewijzen dat u dit heeft afgesproken.  Staat het bijvoorbeeld in de koopovereenkomst? U kunt eisen dat de overeenkomst wordt nagekomen.

Als er een ster in de ruit zit dan kunt u daar ook afspraken over maken. Het valt niet onder enige garantie. Als u hiervoor verzekerd bent dan kunt u de ruit eenvoudig via de verzekering laten repareren. Vaak betaalt u wel een eigen risico  voor het vervangen van de ruit.  Ik begrijp dat u het erover heeft gehad voordat u de auto meenam.  De verkoper gaf toen aan dat de ruit gerepareerd zou kunnen worden.  Nu dit niet zo blijkt te zijn en de ruit vervangen moest worden,  heeft dat voor u extra kosten opgeleverd. U kunt de verkoper vragen om het eigen risico aan u terug te betalen.

Als u een auto koopt van een garagebedrijf dan mag u verwachten dat de auto wordt afgeleverd met 2 bruikbare sleutels, tenzij de verkoper in zijn advertentie heeft gezet dat de auto maar 1 sleutel had,  of als de verkoper het u voor de koop heeft gemeld. De verkoper zou moeten zorgen voor een 2e  ( bruikbare) sleutel.