Veroorzaker aanrijding met Chileense huurauto reageert niet

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 06 juni 2019

Enige weken geleden heb ik met een huurauto op de laatste dag van de vakantie blikschade gereden. In de voorwaarden van de verhuurmaatschappij (Chilean) staat dat zij de schade altijd op de huurder verhalen. De schade van ongeveer 400 Euro is reeds afgeschreven van mijn Credit Card. De tegenpartij die de schade heeft veroorzaakt reageert niet op mijn emails. Het is een grote transportonderneming met honderden vrachtwagens. Wat kan ik doen om mijn schade vergoed te krijgen?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Op de laatste dag van uw vakantie in Chili bent u met uw huurauto aangereden. De verhuurder heeft de schade van E 400,- conform de huurvoorwaarden van uw creditcard afgeschreven. Tot op heden is het u niet gelukt de schade op de wederpartij te verhalen. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Huurvoorwaarden
Nu u stelt dat de wederpartij aansprakelijk is voor de schade, vraag ik mij af of deze verhaalbare schade niet door de verhuurder verhaald behoort te worden. Raadpleeg de huurvoorwaarden nogmaals teneinde te bezien hoe een en ander geregeld is ten aanzien van verhaalbare schade. Als blijkt dat bij verhaalbare schade de verhuurder zelf actie dient te ondernemen, kunt u de afschrijving van de schade op uw creditcard via uw creditcardmaatschappij betwisten.

Verzekeraar wederpartij aansprakelijk stellen
Wanneer de huurvoorwaarden bepalen dat u te allen tijde aansprakelijk bent voor schade, ook al is deze verhaalbaar, dan adviseer ik u via de verhuurder te achterhalen waar de wederpartij verzekerd is, om vervolgens deze verzekeraar aansprakelijk te stellen voor de schade.