Occasion zonder garantie gekocht - rechten?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 juni 2019

Een paar dagen geleden hebben wij een Opel Corsa 2008 gekocht bij een autogarage zonder BOVAG garantie.
Alle gegevens bleken netjes online op hun website compleet te zijn inclusief onderhoudsboekjes.

Bij het bekijken van de auto waren er lakschade en een scheur in de bumpers. Het was te zien op een regenachtige dag. Proefrit was ook soepel gelopen. De tenaamstelling was gelijk gedaan met een mooiere afgesproken prijs en de auto was dezelfde dag nog onderweg naar huis. Er was geen koopovereenkomst getekend, alleen een overboeking was gedaan en RDW.

Maar om de auto zonder regendruppels te zien was toen niet mogelijk. En ja hoor, meer punten waar we niet op konden letten. Er waren ongeveer 12 steendeukjes, vooral op de motorkap. Ook aan de zijkant heeft er iemand ooit een sleutel langs gehaald van ongeveer een half meter. Was dus ook lastig te zien toen. De verkoper meende wel wat lakschade te hebben, maar kon ze niet aanwijzen.

Eenmaal thuis, dachten wij aan om het onderhoudsboekje te checken, maar dat bleek onvindbaar te zijn! Ook was er maar 1 autosleutel, geen tweede sleutel. De garage de volgende dag gebeld en ze moeten de oude eigenaresse bellen voor de sleutel en menen dat de onderhoudsboekjes uit de auto zijn gehaald tijdens het schoonmaken. We kregen maar steeds meer het vermoeden dat ze meer achterhouden, behalve de lakschade, deukjes en onderhoudsinformatie.

Vier dagen later en wij hebben nog steeds niets gehoord. Goed mogelijk dat er nog meer verborgen verbreken zijn! Hoe sterk staan we tegenover het retourneren van de auto als er geen onderhoudsboekjes aanwezig zijn?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs bij een garagist een gebruikte Opel Corsa uit 2008 gekocht. Na levering ontdekte u onder meer lakschade aan de auto. Ook bleek er maar één sleutel aanwezig en ontbrak het serviceboekje. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is, wanneer de garagist het serviceboekje niet alsnog kan naleveren.

Non-conformiteit art 7:17 BW
Je mag verwachten, dat een auto met beide sleutels wordt afgelaveerd, tenzij anders overeengekomen. De garagist dient op grond van art 7:21 lid 1 sub a BW de ontbrekende sleutel naleveren. Hetzelfde geldt voor het serviceboekje hetgeen toegezegd is.

Ontbinding overeenkomst
Het niet kunnen leveren van de reservesleutel en/of het serviceboekje is te weinig om ontbinding van de koopovereenkomst in alle redelijkheid te rechtvaardigen.

Duplicaat sleutel
Wanneer de garagist de reservesleutel niet wil/kan naleveren, dan heeft u - nadat u de garagist schriftelijk in gebreke heeft gesteld - de mogelijkheid om elders een tweede sleutel te laten maken en deze kosten te verhalen op de verkoper.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.