Motor vervangen, na 4 weken auto in brand. Wie is aansprakelijk?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 juni 2019

In december grote beurt gehad en distributieriem vervangen. 4 maanden (ca 13000 km) later motorolie op en motor defect. Nieuwe motor (geen originele) in laten plaatsen met onderdelen van de oude originele motor. Na 4 weken vloog de auto in brand. Kan ik mijn garage aansprakelijk stellen?
 

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In december heeft uw auto een grote beurt gehad, waarbij de distributieriem vervangen is. 4 maanden (13000 km) later is de motor kapot gegaan en is de motor vervangen. Na 1 maand is de auto in brand gevlogen. Uw vraag is of u de garage hiervoor aansprakelijk kunt stellen.

Om erachter te komen of de garage aansprakelijk is, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen waardoor de auto in brand is gevogen. Dit kan worden vastgesteld door een onafhankelijke technische expertise. Nu de motor recent is vervangen, bestaat er wel een vermoeden van aansprakelijkheid. U kunt de garage aansprakelijk stellen en zij zullen hun aansprakelijkheidsverzekering inschakelen. De auoverzekeraar zal een expert inschakelen.

Meer informatie over klachten na aankoop en het stappenplan vindt u op onze website.