Hybrid wil soms niet starten

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 mei 2019

Ik heb een Aures Hybrid een half jaar oud en 10000 km, deze auto is regelmatig niet te starten, al meerdere malen naar de dealer geweest het probleem is niet te vinden. Ben naar de garage gegaan, en gezegd dat ik deze auto niet meer wil hebben, kan ik dat en hoe los je dat op met de kosten van omruil voor een nieuwe.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Een half jaar geleden heeft u een nieuwe Toyota Auris Hybrid gekocht. De auto kent regelmatig startproblemen. Ondanks vele pogingen is de dealer er niet in geslaagd het gebrek te verhelpen. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Non-conformiteit art 7:17 BW
Nu de auto een startprobleem kent, is de auto niet geschikt voor normaal gebruik en voldoet de auto niet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst.

Vervanging
Nu de dealer na vele pogingen er niet in geslaagd is het gebrek te verhelpen, kunt u thans eisen dat de dealer u en nieuwe auto levert.

Quelle arrest
In beginsel zou levering van een nieuwe auto met gesloten beurs dienen te geschieden, hetgeen volgt uit het Quelle arrest, gewezen door het Hof van Justitie (Luxemburg). Het hof heeft in deze zaak destijds gesteld, dat de verkoper geen gebruiksvergoeding mag berekenen aan de koper, wanneer sprake van vervanging.

Gedwongen terugname dealer
Subsidiair zou u kunnen stellen dat er hier sprake is van een gedwongen terugname door de dealer. Bij berekening van de afschrijving dient er derhalve niet uitgegaan te worden van een afschrijving op grond van een commerciële inruil, maar van afschrijving op grond van een gedwongen terugname. Eventueel zijn wij bereid voor u een dergelijke berekening uit te voeren.

Rechtsbijstand
Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel deze dan terstond in.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.