Roken bij wegrijden

Vraag gesteld door Frans op 17 april 2019

Ik heb op 01-03-2019 een opel zafira gekocht uit 11-2001 na een proefrit gemaakt te hebben en goed gekeken te hebben van de auto hebben we deze aan gekocht en zijn over een gekomen geen gerantie dan was hij 400 euro goedkoper. Ik snap namelijk dat normaal onderhoud er bij hoort zoals banden en remblokken enz. Nu blijkt achter af dat de auto veel olie gebruikt dat komt omdat de afdichting van de kleppen lek zijn. Is dat dan achteraf een verborgen gebrek en moet de garage dat dan herstellen ook al is er geen garantie afgesproken? 

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft op 1 maart bij een autobedrijf een gebruikte Opel Zafira uit 2001 gekocht. De motor blijkt bovenmatig olie te verbruiken. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Het betreft hier een auto van ouder dan 17 jaar. Ervan uitgaande dat de auto jaarlijks gemiddeld 12.500 km heeft gereden, maakt dat de huidige kilometrage boven de 200.000 km ligt. Wanneer een motor dusdanig veel kilometers heeft gemaakt, is het zeker niet uitzonderlijk dat deze aanmerkelijk meer olie verbruikt dan normaal.

Ben dan ook van oordeel dat een beroep op non-conformiteit hier niet op gaat.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.