Distributiering

Vraag gesteld door T. van Hout op 06 mei 2019

Ik laat mijn renault kangoo op de juiste tijden door mijn dealer onderhouden. De distributiering is nu toch voor de vervaltijd gebroken. kosten ongeveer 2.500 euro. Wie moet deze schade betalen. de dealer, renault fabriek of ik als eigenaar?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De distributieriem van uw Renault Kangoo is vóór de vervangingstermijn gebroken. De schade bedraagt  € 2.500, - . U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Levensduur distributieriem
Bij normaal gebruik en onderhoud van de auto, mag u ervan uit gaan, dat de riem zeker tot aan de voorgeschreven vervangingstermijn meegaat.

Non-conformiteit art 7:17 BW
Nu de distributieriem ondeugdelijk blijkt, maakt dat de riem niet voldoet aan de redelijke verwachting van de overeenkomst.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op non-conformiteit dient u uw verkoper, dan we; de garagist alwaar u de riem destijds heeft laten vervangen, in de gelegenheid te stellen, het gebrek te verhelpen.

Reparatie kosten
Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen de herstelkosten volledig voor rekening en risico van uw verkoper cq de garagist alwaar u de distributieriem destijds heeft laten vervangen.

Rechtsbijstand
Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel deze dan direct in.

Geschillencommissie
Geschillen met een BOVAG aangesloten garage kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop of klachten na reparatie vindt u op onze website.