Aansprakelijkheid bij schade

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 april 2019

Ten eerste mijn dank dat ik deze vraag kan stellen.
In jan. 2019 heb ik een aanrijding gehad terwijl ik van rijstrook wisselde. Het was in een file situatie binnen de bebouwde kom waarbij we niet harder reden dan 5 km/u. Ik had licht krassen op mijn linker achterspatbord, zij had een deuk in haar rechtervoorscherm.   de tegenpartij gaf aan dat ze mij niet zag (staat op het schadeformulier).  Ik voegde in met voldoende ruimte, dat staat eveneens in het schadeformulier. Nu begrijp ik dat art. 54 van het RVV stelt dat ik haar vrije doorgang moet verlenen. hierdoor stelt de verzekeraar van de tegenpartij mij dan ook aansprakelijk voor de schade.  In mijn beeld heeft zij niet goed opgelet. Ze rijdt immers een 4 meter lange auto aan op de achterspatbord dat bijna geheel was ingevoegd aan., met ca 5 km/u.  Ze gaf zelf aan dat ze mij niet zag. Volgens mij was ze iets anders aan het doen, maar dat kan ik natuurlijk niet bewijzen.   Betekent artikel 54 vh RVV nu automatisch dat het geheel mijn schuld is.  Is er geen regel dat zij op het verkeer moet letten oid?  Ik ben benieuwd.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad terwijl u aan het invoegen was. Uw tegenpartij reed naar u aangeeft tegen uw linker achterspatbord. U vraagt hoe het nu zit met de aansprakelijkheid.

Als u invoegt, of een andere bijzondere manouevre uitvoert,  moet u daarbij volgens de wet aan het overige verkeer voorrang verlenen. Ontstaat er een aanrijding dan ligt het zogenaamde "vermoeden van schuld" bij u. Er wordt dan simpelweg van uit gegaan dat u geen voorrang heeft gegeven. Als u van mening bent dat de tegenpartij schuldig is, of deels schuldig is, dan zult u dat moeten bewijzen. Dat kan bijvoorbeeld door getuigen.

Als u dat niet kan, maar er staat wel vast dat u van rijbaan veranderde, dan is het standpunt van de verzekering juridisch gezien wel terecht.

Meer informatie over aansprakelijkheid bij een aanrijding vindt u op onze website.