Aanrijding in het buitenland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 april 2019

Ik ben van achteren aangereden in het buitenland (Frankrijk). Ben beperkt Casco verzekerd en de verzek.mij (NKC Verzekeringen - Europeesche - ASR Verzekeringen) wil mijn schade niet in behandeling nemen. Was altijd in de overtuiging dat schade buiten mijn schuld ook in deze situaties gedekt zou worden. Hoe kan de ANWB (ben lid sinds 1969) mij helpen in deze vervelende situatie?
Schadeformulier, foto's en alle gegevens van de tegenpartij heb ik in mijn bezit.
Er is geen persoonlijk letsel.

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U bent van achteren aangereden in Frankrijk. U bent beperkt casco verzekerd. U dacht dat de schade aan uw voertuig gedekt zou zijn onder uw verzekering, maar uw verzekeraar neemt de schade niet in behandeling. U vraagt zich af wat te doen.

Autoverzekering WA + Beperkt Casco
Met een WA + Beperkt Casco dekking bent u verzekerd voor schade aan anderen en voor schade aan uw eigen auto als gevolg van diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel en een botsing met dieren. Schade die door toedoen van een ander wordt verzaakt valt niet onder de dekking. Dat zou wel het geval zijn bij een volledig Casco verzekering.

Schade verhalen op (buitenlandse) tegenpartij
Over het algemeen is het voertuig dat achter op een ander voertuig rijdt aansprakelijk voor de schade. In dit geval is het dan ook raadzaam de verzekeraar van de tegenpartij aan te spreken.

Binnen de EU is er een wettelijke regeling (de WAM-richtlijn) die bepaalt dat elke verzekeringsmaatschappij in de EU, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein een vertegenwoordiger in een ander land moet aanwijzen. Via zo'n vertegenwoordiger kan men de schade in Nederland afwikkelen. Via de website van het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars kunt u achterhalen wie de Nederlandse vertegenwoordiger is van de verzekeringsmaatschappij van uw tegenpartij. Deze vertegenwoordiger kunt u vervolgens (in het Nederlands) aanschrijven om de schade af te handelen. Dit gaat op dezelfde manier als bij een aanrijding in Nederland.

Beschikt u over een rechtsbijstandsverzekering, dan adviseer ik u om die in te schakelen om u bij te staan.

Op onze website vindt u het stappenplan ‘verhalen van schade na een aanrijding’. Meer informatie over een aanrijding in het buitenland vindt u op onze website.