Niet ingevuld Schadeformulier en ontwijking/ontkenning schadeveroorzaker

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 08 maart 2019

Inmiddels bijna 2,5 jaar geleden reed ik over de Amsterdamse grachten, waar een vrachtwagen tegen mijn auto aanreed, hierbij is er schade aan mijn motorkap en bumper toegebracht. De bestuurder van de vrachtwagen stapte uit en had  haast, dus vroeg of we het schadeformulier op een ander moment konden invullen. Omdat de beste man er betrouwbaar uitzag en ik een belangrijke afspraak had waar ik niet te laat kon komen, stemde ik hiermee in. Ik noteerde zijn kenteken (en de naam van het transportbedrijf) en hij gaf zijn telefoonnummer en naam. Ik had een bijrijder (getuige).

Vervolgens heb ik hem de volgende avond gebeld, waarop hij antwoordde dat hij “volgende week” weer in Amsterdam moest zijn, dus dat we dan konden afspreken om het schadeformulier in te vullen. Een dag voordat hij naar amsterdam zou komen, bel ik hem om een tijd en plek af te spreken, waarop hij meldde dat zijn afspraak in Amsterdam een week was verzet. Ik had geduld en vertrouwen dus bel hem een week later weer op. Het antwoord was: ‘hij is een maand op vakantie, ik rijd nu in zijn vrachtwagen, bel dan maar terug”. Vervolgens heb ik bijna elke week wel een keer geprobeerd te bellen, maar werd er of niet opgenomen of gezegd dat “naam” niet in de buurt is en dat ik maar moest terugbellen. Dit ging zo door voor bijna een jaar. Vervolgens heb ik voor mijn werk ongeveer een jaar in het buitenland gezeten. Eenmaal teruggekomen, een maand geleden, bel ik hem weer op en zegt de beste man van niks te weten..

Ik ben ten einde raad, voel me opgelicht en zou graag advies willen vragen met betrekking tot wat ik nu het beste zou kunnen doen?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft 2 jaar geleden een aanrijding gehad. U heeft wel het kenteken van de auto genoteerd, maar u heeft geen verdere gegevens. De bestuurder geeft steeds niet thuis. U heeft daarom nog geen schadeformulier kunnen invullen. U heeft naar ik begrijp nog geen gegevens van de verzekeringsmaatschappij van de betreffende auto.

Als u alleen het kenteken heeft kunt u via de politie mogelijk de gegevens van de verzekering van de betreffende vrachtwagen opvragen. U moet dan wel aantonen dat de vrachtwagen destijds uw schade heeft veroorzaakt. U kunt ook uw eigen verzekering vragen om na te gaan welke verzekering op het moment van de aanrijding was afgesloten op het betreffende kenteken. Als u de gegevens heeft van de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij kunt u deze rechtstreeks aanspreken. U zult uiteraard wel moeten aantonen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor uw schade, bijvoorbeeld omdat deze een verkeersfout heeft gemaakt.

Meer informatie over verhalen van schade na een aanrijding vindt u op onze website.