Garantie

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 maart 2019

14 dagen terug tweedehands auto gekocht bij handelaar. Blijkt garantie op aankoopcontract te hebben buitengesloten.
Werd aangeboden als volledig onderhouden en in  uitstekende toestand. Gebreken zijn niet genoemd. Auto voldoet niet aan geschetste verwachtingen. Problemen met transmissie (hulp Wegenwacht) en verwarming. Waartoe is verkoper verplicht?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Veertien dagen geleden heeft u bij een handelaar/autobedrijf een gebruikte auto gekocht. De auto is geleverd zonder garantie. Nu blijkt er een probleem met de versnellingsbak en de verwarming. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Non-conformiteit
De auto mag wel zonder garantie te zijn afgeleverd, maar dat maakt zeker niet dat u rechteloos bent. Zeker wanneer er sprake is van een consumentenkoop, kunt u zich als consument op non-conformiteit (art 7:17 BW) beroepen.

Een zaak is non-conform, indien deze niet aan de redelijke verwachting voldoet aan de koopovereenkomst. De redelijke verwachting is mede gebaseerd op de koopprijs, kilometrage, bouwjaar en informatie van de verkoper.

Terug naar verkoper
Wanneer sprake is van non-conformiteit dient u de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen.

Omgekeerde bewijslast
Wanneer het gebrek zich binnen zes maanden na levering openbaart, is het aan de verkoper te bewijzen dat het gebrek niet bestond op moment van levering.

Herstelkosten
Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen de reparatiekosten voor rekening en risico van de verkoper.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.