Benzine bij de diesel

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 maart 2019

Wij hebben op de terugweg van de wintersport in Duitsland (Aral in Solingen) getankt en daarna naar huis gereden. Daarna hier nog 3 dagen gereden voordat de auto begon te haperen. Bij de garage is de ECG(?) vervangen en kregen we de auto weer mee. De auto vol getankt bij Esso Krommenie, de volgende dag had de auto nog steeds problemen (haperen bij koude motor). Weer naar de garage en na wat pompen/brandstofverstuivers vervangen te hebben en uiteindelijk de tank geleegd te hebben, bleek er een kleine hoeveelheid benzine in te zitten. Schade €2400

Het is voor ons een moeilijk te bevatten verhaal. In Krommenie hebben wij zeker diesel getankt, dat kunnen wij terug zien (en anders had ook de hele tank benzine geweest). Vanuit Duitsland de hele weg naar huis hebben wij geen problemen gehad dus ook dat is onmogelijk dat we daar een hele tank verkeerd getankt hebben.
En wij tanken nooit kleine beetjes, pas als de tank vrij leeg is dus ik vermoed dat er in Duitsland de diesel 'vervuild' is geweest met benzine.

Is het mogelijk om misschien ergens terug te zien of er meerdere mensen met problemen zijn geweest bij dit tankstation en kunnen wij de schade misschien nog ergens verhalen? Of is dit gewoon pech.....
De auto is niet all risk verzekerd, het is een Skoda Fabia Greenline, diesel, 8jaar oud met 200.000 km op de teller..... de garage vertelde ons dat het niet de moeite waard is om deze kosten te maken omdat dat ongeveer de waarde van de auto is, dus soort van total loss....

Ik hoor graag uw mening en of er iets mogelijk is

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Er is motorschade aan uw Skoda Fabia ontstaan. Herstelkosten bedragen zo'n 2.400, -. Onder meer de EGR is defect. Volgens de dealer is de schade veroorzaakt door benzine in de dieselmotor. U vraagt zich af of u een tankstation aansprakelijk kunt stellen voor de schade.

Onderzoek
Tenzij de dealer een monster van de diesel heeft laten onderzoeken door een laboratorium, heb ik gerede twijfels over de lezing van de dealer.

Zou door een laboratorium zijn vastgesteld, dat er benzinesporen in de diesel zitten, dan is het ondoenlijk om na vele tankbeurten bij diverse pompstations vast te stellen, wie hier verantwoordelijk voor is. De afgelopen maanden hebben wij ook geen meldingen ontvangen van pompstations in Nederland of in het buitenland, alwaar de diesel vervuild was.

Software update
Mogelijke oorzaak voor de defecte EGR en overige gebreken is een uitgevoerde software update van (sjoemel)software van de auto.
Na de update kampen vele motoren met een EGR probleem. De importeur heeft hier een speciale garantieregeling voor getroffen. Wanneer 1 van 11 genoemde onderdelen - waaronder de EGR - binnen 24 maanden na de update defect raakt, en de kilometrage tot 250.000 km bedraagt, wordt reparatie volledig vergoed door PON.

Rechtsbijstand
Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel deze dan direct in. Zo vallen expertisekosten doorgaans onder dekking.