Aansprakelijk voor auto met oververhitte motor?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 01 maart 2019

Wij zijn gestrand met een huurauto met oververhitte motor. Bleek dat echt de hele radiateur en expansie vat leeg was. Zelf expansie vat gevuld,  een derde persoon en de verhuurder hebben de radiateur gevuld. Daarna geprobeerd te starten maar helaas. Nu blijkt door het water wat bij gevuld is het blok gescheurd is en vol met water zit. Motorblok dus overleden.  Nou willen ze de schade op ons verhalen. Is dat reëel?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Tijdens de huurperiode van de auto is het motorblok door oververhitting gescheurd. De verhuurder wil de schade op u verhalen. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Expertise
Allereerst dient  expertise uit te wijzen, waardoor de motorschade is veroorzaakt. Aan de hand van deze uitkomst kan worden geoordeeld of de schade voor uw rekening komt, dan wel voor rekening en risico dient te  blijven van de verhuurder.

Aansprakelijkheid
Is het koelwater ineens weggelopen door een slang die tijdens het rijden is losgeschoten? In dat geval zal de boordcomputer geen melding maken van een probleem (oververhitting). Of is de koelwater langzaam weggelopen? In dat geval zal de boordcomputer de bestuurder hierover waarschuwen (temperatuur loopt op, zal een rood lampje oplichten).

In het eerste geval zal de schade normaliter voor rekening blijven van de verhuurder. In het tweede geval wordt de motorschade veroorzaakt door niet adequaat ingrijpen van de bestuurder, en zal de schade normaliter voor rekening van de huurder komen.

Huurvoorwaarden
Mocht expertise uitwijzen dat de schuld bij u als huurder ligt, dan zal de huurovereenkomst en de bijbehorende huurvoorwaarden uitwijzen voor welk bedrag u maximaal aansprakelijk bent als huurder.