Nalatigheid verkoper

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 februari 2019

Ik heb op 6 januari 2018 een Opel Combo Tour Flex gekocht kilometerstand 44.311, 24-4-2013, bij een andere garage dan mijn eigen garage. Deze personenauto is namelijk nauwelijks verkrijgbaar tweedehands.

Nu een jaar later worden we door onze eigen garage geconfronteerd met het volgende:

  • we rijden al die tijd op winterbanden, hetgeen niet gezegd is;
  • de aandrijfriem en de remblokken moeten vervangen worden. Kosten inclusief kleine onderhoudsbeurt  € 1505;
  • koppeling trapt zwaar en pakt te snel op.Kosten € 945. (hebben we nog niet laten uitvoeren).

Kunnen we met 1 of meer van deze zaken bij de verkopende garage verhaal halen? We rijden rond de 12.000 km per jaar.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht. Na een jaar blijkt deze te rijden op winterbanden. Ook loopt u tegen reparatiekosten aan voor de koppeling, remblokken en de aandrijfriem. U vraagt of u deze kosten kunt verhalen op de verkoper.

Het uitgangspunt is dat een auto rijdt op zomerbanden. Deze zouden dan ook bij de levering aanwezig moeten zijn geweest. Kennelijk was dit niet het geval. Het lag op de weg van de verkoper om aan te geven dat er winterbanden onder de auto zaten. U kunt de verkoper hierop aanspreken. Wel zult u moeten aantonen dat de auto destijds is geleverd met deze winterbanden.

De schade zou in dit geval de aanschaf van zomerbanden kunnen zijn. U heeft echter na aanschaf van nieuwe banden ook een set winterbanden. Daar heeft u ook weer voordeel van. Het zou dan ook redelijk zijn dat de verkoper een deel van de aanschafkosten zou vergoeden.

De overige kosten vallen onder onderhoud en kunnen dan ook niet worden verhaald bij de verkoper. Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u graag naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.