M.i ten onrechte een overtreding begaan

Vraag gesteld door Wimnel op 04 februari 2019

Ik rijd op een voorrangsweg en wil rechts afslaan, ik sta stil om te kijken of er verkeer aankomt. Ik zie niets, trek op en sta stil op haaientanden ca 95 cm voor een fietspad, want plotseling is  er een scooter die remt voor mij en slipt, geen aanrijding. Scooter reed hard - 40 km/uur en was niet te zien door mijn vrouw en mij - ws geen licht op. Mij wordt de schuld gegeven 80 no-claim weg. Kunt u raad schaffen?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad met een scooter. U heeft een vraag over de aansprakelijkheid.

U reed op een voorrangsweg en sloeg af. Als u afslaat moet u al het verkeer dat u op dezelfde weg tegemoetkomt of dat zich op dezelfde weg naast dan wel links of rechts dicht achter u bevindt, voor laten gaan.

U geeft aan dat er sprake was van haaientanden. Haaientanden geven aan dat voorrang moet worden verleend. Deze tekens op de weg gaan boven de regels in de wet. Degene die de haaientanden voor zich had, had dus voorrang moeten verlenen. Het is mij niet duidelijk voor wie de haaientanden waren bedoeld. Waren de haaientanden voor u bedoeld, dan is het inderdaad zo dat het vermoeden van schuld bij u ligt.

Als u kunt aantonen dat de scooter te hard reed kan dan van invloed zijn op de schulddeling. Dit geldt ook voor de vraag of de scooter licht voerde. Dit zou een deel "eigen schuld" aan de kant van de scooterrijder kunnen opleveren.

Voor het geval de schade van de scooter gering is, dan is het wellicht mogelijk om de schade aan uw verzekering terug te betalen. Hierbij behoudt u uw no-claim. U zou dit bij uw verzekering na kunnen vragen.

Voor meer informatie over uw rechten na een aanrijding verwijs ik u graag naar onze website.