Kan de ANWB adviseren bij beroep snelheidsovertreding?

Vraag gesteld door A. Timmerman op 12 februari 2019

Kan/wil de ANWB adviseren bij mijn beroep snelheidsovertreding? Op 26 februari 2019 om 9:30 uur moet ik voorkomen voor overtreding A10 op 16 januari 2018. Voor mij een principekwestie: foto-feiten komen niet overeen met gegevens in een onderliggend ijkrapport. Volgens gegevens ijkrapport ga ik te snel, de opgevraagde foto en berekening geeft aan dat ik niet te snel ga. Het gaat om 5 km en enkele euro's (30 + 9 euro ofzo). Me erbij neerleggen is goedkoper, maar ik vind dat helder moet zijn dat aanpak van een echte overtreding bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Dit is gewoon geldklopperij: zet de apparatuur wat krapper en je hebt er een melkkoe bij. Op die dag 'regende' het verkeersboetes namelijk (waar ik nu niets meer over kan terugvinden op de websites overigens). NB de administratiekosten zijn ook nog eens 30% van de kosten overtreding!

Wegens verblijf buitenland kreeg ik per post een besluit aanhouding op de openbare zitting beroep (WAHV) in augustus 2018. Uitstel en nieuwe behandeling om te reageren op aangevoerde feiten. IJkrapporten in mijn bezit, ik kan diverse stukken overleggen en verder ook een brief schrijven of mijn eigen woordje doen. Ik ben benieuwd naar precedenten/ervaringen en naar standpunt/advies ANWB.

Voor de goede orde: ik ben echt geen heilig boontje, maar als het krom is, moet het recht zegevieren!

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een bekeuring wegens een snelheidsovertreding gekregen. U betwist te hard te hebben gereden. U bent daartegen in beroep gegaan en nu bent u gedagvaard. U wilt advies.

De ANWB heeft hierover geen standpunt. U beschikt over bewijs dat u niet te hard hebt gereden. Ik raad u aan naar de zitting te gaan. U kunt dan de rechter uw kant van het verhaal vertellen het het ijkrapport en de foto overleggen. In het algemeen loont het de moeite om naar de rechtzitting te gaan.