Geldt voor aankoop garantie kwijt bij retourneren miskoop occasion?

Vraag gesteld door H. Elzenga op 20 februari 2019

Ik heb bij Henri en Herman een Skoda uit 2009 gekocht, met 1.8 TSI-motor. Bij de koop heb ik 195 euro betaald voor 3 maanden garantie. Na een maand bleek de auto een olieverbruik van 1 : 500 te hebben. Ik heb dit aangekaart bij HenH en gezegd de auto terug te willen brengen en het aankoopbedrag terug te willen ontvangen.

HenH is hiermee akkoord gegaan (na eerst geprobeerd te hebben om me 15% annuleringskosten in rekening te brengen), maar stelt dat ik geen recht heb op de 195 euro die ik betaald heb voor de garantie. Ik ben het hier niet mee eens omdat HenH mijns inziens had moeten weten dat de 1.8 TSI-motor uit de periode 2009 - 2011 berucht is om z'n hoge oliegebruik, en er bovendien vloeibare olie aan de binnenkant van de uitlaat bleek te zitten. Ze hadden dit moeten melden bij de aankoop, maar hebben dit niet gedaan.

Ik vind dus dat ze (willens en wetens?) een auto met een verborgen gebrek hebben verkocht.
 

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een Skoda met 1.8 TSI motor uit 2009 gekocht. U heeft daar een garantie van drie maanden bijgekocht voor een bedrag van €195. Na een maand bleek de auto een hoog olieverbruik te hebben. De verkopers hebben aangeboden de auto terug te willen nemen en u de aankoopprijs terug te betalen. U wilt ook het bedrag voor de garantie terug.

Zoals u aangeeft is het een feit van algemene bekendheid dat de door u gekochte auto een hoog olieverbruik heeft. Als dat inderdaad zo is, dan hadden de verkopers u hierover moeten informeren. Aan de andere kant had het op uw weg gelegen hiernaar te informeren, als het inderdaad een feit van algemene bekendheid is. De verkoper moet informeren over de feiten die hem bekend zijn of die hij had moeten weten over de staat van de auto. De koper heeft op zijn beurt een onderzoeksplicht. Als het een professionele verkoper is dan weegt de mededelingsplicht van de verkoper zwaarder, maar wordt ook niet helemaal opgeheven. Nu de verkopers hebben aangeboden de auto terug te willen nemen en de aankoopprijs te willen terugbetalen, kunt u hier aan voorbij gaan.

Blijft over de vraag of u recht heeft op terugbetaling van de kosten voor de garantie. Dat is een lastige vraag. Als u de auto niet had gekocht, dan had u de garantie ook niet gekocht. Aan de andere kant hebben de verkopers wel gedurende één maand het risico gelopen. Maar het zou ook zo kunnen zijn, dat zij de auto op basis van de garantie, terugnemen. Het beste is om met de verkopers in gesprek te gaan en te komen tot een deling van de kosten. Wanneer u volhardt in uw eis voor terugbetaling, loopt u het risico dat de verkopers het aanbod intrekt.