Vluchtvertraging

Vraag gesteld door Leonid op 30 december 2018

Op 17-10-2018 met Cathay Pacific vanaf Schiphol naar Sydney gevlogen met een overstap in Hongkong. Bij de overstap ontstond een vertraging van 13 uur. De oorzaak was een defect aan de linker startmotor van het vliegtuig. Valt deze oorzaak in de categorie van overmacht waarbij geen recht op vergoeding bestaat? Als dit recht wel bestaat heeft de ANWB dan een voorbeeld brief?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft op uw vlucht van Amsterdam naar Sydney een langdurige vertraging op uw overstap in Hong Kong opgelopen. Oorzaak was een technisch defect aan de startmotor, U vraagt zich af of u recht heeft op een financiële compensatie.

Bij beantwoording van uw vraag, ga ik ervan uit dat u de vlucht niet zelf heeft samengesteld (twee los geboekte vluchten).

Recht op een financiële compensatie?
Nu de vlucht vertrokken is vanaf een EU-lidstaat (Nederland), en deze vlucht bij de overstap een langdurige vertraging van méér dan drie uur heeftopgelopen, heeft u recht op een financiële compensatie, tenzij de luchtvaartmaatschappij zich met succes kan beroepen op overmacht.

Overmacht
Als de vertraging een gevolg is van overmacht heeft u géén recht op een financiële compensatie. U houdt wel recht op verzorging en alternatief vervoer. Van overmacht is sprake als de vertraging ontstaat door situaties waar de luchtvaartmaatschappij niets aan kan doen bijvoorbeeld bij een orkaan, aswolk van een vulkaan of oorlog. Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat er bij onvoorziene technische problemen meestal geen sprake is van overmacht.

Technische mankementen komen doorgaans voor rekening en risico van de luchtvaartmaatschappij, tenzij het mankement is veroorzaakt door een van buitenaf afkomstige oorzaak (bijvoorbeeld: vogel in de motor).

Rechtsbijstand
Beschikt u over een rechtsbijstandverzekering of beschikt u over ANWB Wegenwacht Compleet? Doe dan een beroep op rechtsbijstand.

Meer informatie over uw rechten bij vertraging (inclusief een voorbeeldbrief) vindt u op onze website.