zwitserland oplossen oude boete

Vraag gesteld door vacantieganger87 op 05 januari 2018

ongeveer 10 jaar geleden heb ik een boete gehad in Zwitserland, in een tunnel. Toen der tijd student, rijden een een leasebak van ouders van vrienden. Geld was er zeker niet in overvloed. Na 3 brieven ben ik geïmmigreerd naar het buitenland en is het in de vergetelheid geraakt.
Nu woon ik sinds kort weer in NL en is er een seminar gepland in zürich in februari.
Mijn ouders wezen mij erop dat ik waarschijnlijk geregistreerd ben in Zwitserland en beter niet kan gaan.
Het liefste los ik het natuurlijk op, maar ik ben bang dat het bedrag inmiddels opgelopen is tot in de 1000'den euro's.
Papieren kan ik helaas niet meer vinden.
Hoe kan ik dit het beste oplossen?
Ik heb een brief met de hoogte van mijn studieschuld en een belastingbrief dat ik geen baan heb. Kan dit de pijn misschien verzachten?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Tien jaar geleden heeft u met de lease auto van derden een verkeersovertreding begaan in Zwitserland. de boete heeft u destijds onbetaald gelaten. U overweegt binnenkort naar Zwitserland te reizen. U vraagt zich af hoe u het best kunt handelen.

Verjaring
De lengte van de verjaringstermijnen verschillen per soort strafbaar feit. Voor (lichte) verkeersovertredingen is de termijn 3 jaar. De verjaring wordt echter onderbroken door onderzoekshandelingen van het OM of de rechtbank.

Het is dus niet gezegd, dat desbetreffende boete al verjaard is. Ofwel; u loopt het risico, dat u ter plaatse alsnog de boete - eventueel inclusief een verhoging en bijkomende kosten - alsnog moet voldoen.

Echter, wanneer een verkeersovertreding wordt begaan door een persoon, die niet tevens eigenaar/houder is van het kenteken, zal de boete uiteindelijk op het bordje terecht komen van de eigenaar/houder van de auto. Indien deze persoon nadien niet is aangeschreven door de Zwitserse autoriteiten, is de kans nu zeer gering dat de Zwitserse boete nog openstaat.

Meer informatie over verkeersboete uit Zwitserland vindt u op onze website.***

Reactie van vacantieganger87:

Bedankt voor je snelle antwoord.
Toen der tijd moest ik van de leasemaatshappij een brief invullen dat ik de bestuurder was. Vanaf dat moment heb ik 2 of 3 brieven uit zwitserland gehad. Ik geloof dat de boete in een tunnel was en ik harder dan 110 reed. Dit weet ik echter niet meer zeker en ik he geen idee hoe ik erachter kan komen. Wel zou ik dit graag willen oplossen of willen weten ik zwitserland in kan zonder risico.


bedankt!