Parkeerboete Aarhus

Vraag gesteld door Juridisch op 28 oktober 2017

In Aarhus hebben we de auto geparkeerd in een gebied waar geen tijdslimiet geldt. De auto stond echter tweeënhalve dag te dicht bij een straathoek: 4,9m. Hiervoor hebben we twee boetes van Aarhus Kommune gekregen op dag 1 en 2. Is hier bezwaar tegen aan te tekenen daar het om 1 overtreding gaat?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft uw auto in Aarhus tweeënhalve dag in Aarhus (Denemarken) geparkeerd, waar geen parkeergelden worden geheven. Bij terugkomst bij uw auto blijkt u tweemaal te zijn beboet, vanwege het minder parkeren binnen 5,0 meter (4,90 meter) van een kruispunt. U vraagt zich af of bezwaar zin heeft.

Nederlands recht
Als u een en ander in Nederland zou zijn overkomen, dan had ik u geadviseerd de eerste boete te voldoen en tegen de tweede boete bezwaar te maken op grond van een zogenaamde voortgezette handeling (kort gezegd; meerdere strafbare feiten die in een zodanig verband staan, dat er slechts eén straf (boete) toegepast wordt).

Deens recht
Helaas is het mij niet gelukt te achterhalen of men in het Deense recht ook zoiets kennen als een voortgezette handeling. Ik adviseer u in eerste instantie contact op te nemen met desbetreffende autoriteiten om te verzoeken of u kunt volstaan mety betaling van de eerste boete. Mocht dit het gewenste resultaat opleveren, dan zou u kunnen overwegen officieel bezwaar te maken tegen de tweede boete op grond van één voortgezette handeling.

Meer informatie over buitenaldsne boetes vindt u op onze website.