Niet zichtbare schade na aankoop voertuig

Vraag gesteld door Joris036 op 17 november 2016

Goedenmiddag,

Wij hebben in januari een voertuig gekocht van een handelaar. Nu zijn we inmiddels 10 maanden verder en blijkt uit controle van de dealer dat het voertuig schade heeft gehad. Het rechter voorspatbord en de rechtervoordeur zijn er mogelijk opnieuw opgezet, want de lijnen in het carrosserie kloppen niet. Ik ben van de week naar Kwikfit gegaan om nieuwe banden te laten plaatsen en te laten balanceren en uitlijnen. Zij hebben alles volgens procedure gedaan en normaliter zou het prima zijn. Echter is het zo dat ons voertuig een afwijking naar links blijft houden. De reactie van Kwik-fit mogelijk dat het voertuig in het verleden schade heeft gehad. Hierop heb ik RDW gebeld om uit te zoeken of het voertuig met schade is ingevoerd. Dit blijkt ook niet zo te zijn.

Het enige wat nu nog zou kunnen is naar een schade herstel expert te gaan en het voertuig rechtsvoor opnieuw in elkaar laten zetten. Hier zit een groot bedrag aan.
Wij hebben het idee, weten vrij zeker dat de autohandelaar dit bewust voor ons heeft achter gelaten.

Wat zijn onze rechten en hoe kunnen we dit het beste aanpakken?

Met vriendelijke groet.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft in januari een voertuig gekocht bij een handelaar en nu is gebleken dat het voertuig voor aankoop schade heeft gehad.

De verkoper heeft een mededelingsplicht. Dat betekent dat hij verplicht is u op de hoogte te stellen van zaken die van belang zijn voor de (ver)koop van het voertuig. Als hij informatie verzwijgt, dan kunt u stellen dat er sprake is van dwaling.

Dwaling

Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten of voor een aanzienlijk lagere prijs.

Als er sprake is van dwaling dan kunt u onderhandelen over een aanpassing van de koopprijs of de overeenkomst vernietigen. Bij vernietiging gaat u terug naar de situatie zo als deze was voor het sluiten van de koopovereenkomst:

  • de verkoper moet de verkoopprijs teruggeven
  • de koper moet de auto weer inleveren
  • het kenteken moet worden overgeschreven op naam van de verkoper
  • een eventuele inruil moet ongedaan worden gemaakt
  • als de inruil auto als is doorverkocht dan moet de inruilprijs worden terugbetaald

Als de verkoper niet meewerkt dan kan de overeenkomst per aangetekende brief vernietigd worden. In deze brief moet u aangeven op welke grond u gedwaald heeft, dat u de overeenkomst niet gesloten had als u de juiste informatie had en dat u daarom de overeenkomst vernietigt.

U moet dit wel kunnen aantonen dat de verkoper dergelijke informatie heeft achtergehouden, dat u de auto dan niet had gekocht en u heeft ook het bewijs nodig voor de precieze schade. Gezien de kosten van de expertise, de juridische procedure (ik ga er in deze vanuit dat de verkoper niet is aangesloten bij de BOVAG is dat wel een risico. Ik kan niet voorspellen hoe een eventuele uitkomst zal zijn.