Na aankoop auto is reparatie nodig terwijl bij aflevering auto in orde had moeten zijn, waar heb ik recht op?

Vraag gesteld door Sahib_kiran op 17 november 2016

In mei van dit jaar heb ik een auto gekocht met 6 maanden bovag garantie. Tijdens de proefrit viel mij een geluidje op. Waarschijnlijk had de loopriem van de multiriem speling. Deze zou gerepareerd worden op de aankoopcontract staat dan ook 'loopriem multiriem heeft speling'. Bij het ophalen van de auto bleek dat er geen reparatie is uitgevoerd, want het werd toch niet nodig geacht. Kort na aflevering begon het geluidje weer en het werd alleen maar erger. Inmiddels ben ik voor dit euvel twee keer naar de garage geweest en is het probleem onder garantie gerepareerd, maar het had al bij aflevering in orde gemaakt moeten zijn.Vandaar dat ik mij afvraag of ik recht heb op een tegemoetkoming voor de reiskosten (in totaal ruim 500 km) die ik heb moeten maken. Ik reken het aantal uren (5) dat ik vrij heb moeten nemen van mijn werkgever niet mee, daarmee zou ik dit een redelijke oplossing vinden. Wat denken jullie?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In mei 2016 heeft u een auto gekocht. Tijdens de proefrit merkte u een afwijkend geluid op. Op de koopovereenkomst heeft de verkoper aangetekend dat speling loopriem multiriem opgelost zou worden. Bij levering gaf verkoper aan dat reparatie niet nodig was. Na levering auto keerde het geluid terug en werd steeds luider. Uiteindelijk heeft de verkoper de benodigde reparatie onder garantie alsnog uitgevoerd. U vraagt zich af of u gemaakte reiskosten nu kan verhalen op de verkoper.

Wij adviseren de leden om vooral niet een auto ver van huis aan te schaffen, mede om te voorkomen dat bij een probleem/ beroep op garantie telkens vele tientallen/honderden kilometers overbrugd moeten worden.

Ondanks dat ik u teleurstelling goed begrijp, zijn dergelijke opgevoerde kosten niet verhaalbaar. Dit zou mogelijk anders zijn geweest indien de verkoper in staat van verzuim zou zijn geweest, waarbij u in de ingebrekestelling had aangegeven de reiskosten te zullen gaan verhalen wanneer de verkoper zich niet aan zijn verplichtingen zou houden.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.