Hulp en advies aansprakelijk stellen camping in Corsica

Vraag gesteld door Yann1 op 12 juli 2016

Op de nacht van 3 naar 4 juli bevonden wij ons op een camping in corsica. Deze camping plaatsen zijn opgebouwd uit plateaus zonder hekjes. Op de hoeken van elke plateau bevind zich een lamp maar deze lamp was ten tijde van de ongeval afgedekt met een steen en uit. Het was op dat moment donker.
Rond 24 uur ging Y naar toilet. Hij liep de plateau af maar omdat er geen verlichting was is hij van de plateau afgevallen op een betonnen vloer. De ambulance kwam ter plaatse en Y werd afgevoerd naar dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Daar werd een gebroken schouder links geconstateerd. Hersenscan wees geen hersenschudding uit. Bloedonderzoeken waren goed. Ter observatie en ivm paracetamol infuus nacht gebleven. Volgende ochtend om 10.00 opgehaald door bewaker vd camping. Bedrag van de opname moest gelijk betaald worden. Telefonisch overleg gehad met de anwb/azivo alarm centrale en hun op de hoogte gebracht.
Onze ferrie zou zondag 10 juli ’16 vertrekken naar Nice. Omdat Y 2 wegrakingen kreeg op dinsdag 5 juli heb ik besloten een boot eerder te nemen. Y kreeg ook pijn in zijn linker voet en deze was opgezet. Lopen ging haast niet. Later in Holland bleken er 3 scheurtjes te zitten in zijn voorvoet en is deze in Holland in gips gezet.
Mijn broer heeft vanuit Nederland de boot gereserveerd voor donderdag 7 juli. De reservering van zondag naar donderdag omzetten was niet mogelijk ik moest een nieuwe reservering maken. Het bedrag van de ferrie zondag ben ik kwijt. Aangezien ik angstig was om met de camper te rijden (nog nooit gedaan) is mijn broer overgevlogen naar Nice. Ook ivm de veiligheid voor Y en zijn wegrakingen en de hond was bij ons. De temperatuur was over de 30 graden dus de hond moest in de gaten worden houden ivm oververhitting. Omdat het voor Y niet mogelijk was om in de camper te slapen hebben wij hotel overnachtingen moeten doen.
Gezien de onstabiele situatie wilde wij zo snel mogelijk terug naar Nederland.
De extra kosten die wij hierdoor kwijt zijn geraakt zijn veroorzaakt door de hotelovernachtingen + de ferrie + vliegticket + telefoonkosten + de vakantie dagen die we kwijt zijn. Buiten de lichamelijke schade die Y heeft opgelopen waarvan we nog niet weten hoe deze breuk in zijn schouder zich hersteld en of dit gevolgen gaat hebben voor zijn arbeidsproces als meubelmaker.
Mijn vraag is hoe kunnen wij dit doen en waar moeten wij allemaal aan denken om dit goed te laten verlopen.
Vriendelijke groet.

Antwoord van David

ANWB Expert

U bent tijdens uw vakantie op de camping in Corsica gevallen doordat de verlichting niet werkte. U heeft daardoor letsel opgelopen waardoor u uw vakantie noodgedwongen heeft moeten afbreken. Naast het opgelopen letsel heeft u diverse extra kosten door het ongeval. U vraagt zich af of u deze schade kunt verhalen op de camping.

In dit geval is het raadzaam een letselschadespecialist die kennis heeft van het Frans recht, te laten beoordelen of een claim op de camping kans van slagen heeft.

Indien u beschikt over een rechtsbijstandverzekering, adviseer ik u die in te schakelen. Is dat niet het geval, dan kunt u de zaak ter beoordeling voorleggen aan bijvoorbeeld ASA Legal Assist. Of u kunt contact opnemen met een Franse advocaat, bijvoorbeeld advocatenkantoor Saint-Pierre.
***

Reactie van Marlijn van Gellicum:

Het antwoord van de ANWB van 13-07-2016 is aangevuld.