schade gereden in buitenland. nooit een rekening gekregen

Vraag gesteld door ranne kassa op 20 november 2018

Afgelopen wintersport reed ik zacht tegen de tankslang aan bij een tankstation. De slang ging los van het handvat. Wij hebben gegevens uitgewisseld met de mensen van het tankstation.
Een paar maanden later kregen we bericht van onze verzekering dat er een claim was ingediend. Onze verzekering werd direct verhoogd met ruim 80 euro per maand.
Sindsdien hebben we nooit vernomen wat de schade heeft gekost. Wel vaak gebeld naar de verzekering, maar zij geven aan dat de partij in het buitenland niet op hun mails reageert. Wij zouden graag de schade zelf betalen en onze oude verzekeringsprijs terug krijgen (dit was de eerste x dat wij schade hadden).
Hoe lang mag een verzekeraar de prijs hoog houden? Is er een moment waarop de claim verloopt?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Begin 2018 heeft u met uw auto schade gereden aan een tankslang van een tankstation. Ondanks dat de wederpartij nog geen schadebegroting heeft ingediend, heeft uw WAM-verzekeraar wel alvast daarop aangepast. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Nu de wederpartij u wel al aansprakelijk heeft gesteld, zonder tevens zijn/haar schade te claimen, is het te doen gebruikelijk dat een verzekeraar (raadpleeg uw polisvoorwaarden) nu reeds uw premie (bonus/malus) aanpast, teneinde te voorkomen, dat u - in het geval een wederpartij pas na een jaar of langer zijn schade claimt - met terugwerkende kracht een hogere premie verschuldigd bent, waarbij het verschil in premie ineens voldaan dient te worden.

In het geval de wederpartij (vordering verjaard na drie jaar) uiteindelijk zijn schade niet claimt, dan zal u verzekeraar met terugwerkende kracht uw premie herstellen.

Schade zelf betalen
Bij de meeste WAM-verzekeraars is het mogelijk de schade uit eigen zak te betalen, opdat u met terugwerkende kracht wordt hersteld in uw opgebouwde schadevrije jaren (premie). Deze mogelijkheid wordt geboden tot een jaar na de schade afwikkeling. Uw verzekeraar kan u - nadat er schade is uitgekeerd - voor u voorrekenen welke variant voor u het voordeligst is.