Ontbinding

Vraag gesteld door Koop ontbinden op 17 augustus 2017

In de veronderstelling een 7 zitter te ontvangen hebben wij de combinatie van een A3 en een Q7 besteld. Nu deze vorige week zijn afgeleverd blijkt de Q7 een gewone 5 zitter te zijn en is dit nu voor ons niet de juiste combinatie van auto's. Kunnen wij op grond hiervan de overeenkomst ontbinden. Dwaling, want twee afbeelding spraken over een achterbank plus in de Q7 samen met een afbeelding van een Q7 met 7 zitplaatsen.

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een auto besteld die na aflevering niet voldoet aan de overeenkomst die u hebt gesloten.

Dwaling
Er is sprake van dwaling wanneer een overeenkomst wordt gesloten op basis van een onjuiste voorstelling van zaken. Bij een juiste voorstelling van zaken zou de koper de koop niet hebben gesloten of niet voor deze prijs.

In uw geval kan er sprake zijn van dwaling omdat, u voor het sluiten van de overeenkomst, op basis van de getoonde afbeeldingen uw speciale wensen zijn uitgesproken (waaronder een auto met 7 zitplaatsen). De verkoper wist dus wat u in een auto zoekt en wat daarbij belangrijk voor u is. Het feit dat het verkeerde (een auto zonder 7 zitplaatsen) geleverd is betekent dat er dus sprake is van een non-conformiteit. Het geleverde beantwoordt niet aan de overeenkomst die u gesloten hebt.

Gevolgen van dwaling
Als er sprake is van dwaling dan kunt onderhandelen over een aanpassing van de koopprijs of de overeenkomst vernietigen. Bij vernietiging gaat u in feite terug naar de situatie zo als deze was voor het sluiten van de koopovereenkomst. U krijgt dan uw aankoopbedrag terug en de verkoper krijgt zijn auto terug.

Meer informatie over dwaling na aankoop vindt u op onze website.