ik heb een 2e bekeuring met verhoging gekregen voor dezelfde overtreding terwijl ik gelijk na ontvangst 1e bekeuring heb betaald.

Vraag gesteld door Edje1970 op 16 januari 2017

Nadat ik de 1e bekeuring aangetekend had ontvangen heb ik gelijk betaald maar krijg nu een maand later een bekeuring met verhoging voor dezelfde overtreding en met het zelfde form. nr. Daarop heb ik de Italiaanse politie een mail gestuurd dat ik al heb betaald(met betaal bewijs erbij) en wat dus de reden was dat ik nu een verhoging kreeg, met als antwoord dat het bedrag op de eerste bekeuring een printfout was en dat dit het juiste bedrag was . Het geld van de 1e bekeuring hebben ze ook niet terug gestort. Wat moet ik hiermee?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen uit Italië. U heeft deze direct betaald maar ontvangt nu een verhoging. Er blijkt een printfout te zijn gemaakt waardoor het bedrag niet juist was.

U zou nogmaals via de mail kunnen aangeven dat u al een bedrag tijdig heeft betaald . De verhoging is niet redelijk als u tijdig heeft betaald en er aan Italiaanse kant een fout is gemaakt. U zou vervolgens het hogere bedrag alsnog moeten (bij-) betalen met aftrek van hetgeen reeds is betaald.

Indien de boete wordt geïnd door het EMO, dan raad ik u aan contact op te nemen met het EMO. Het EMO is een incassobureau dat namens de autoriteiten boetes int. Als het EMO de boetes int staat in de aanmaning die u heeft ontvangen het telefoonnummer en het emailadres van het EMO. Daar kunt u (in het Nederlands) terecht met vragen over uw dossier. Met hen kunt u bespreken of het mogelijk is alsnog het oorspronkelijke boetebedrag te betalen, omdat u de eerste kennisgeving niet heeft ontvangen.

Op de website van het EMO kunt u ook uw persoonlijk dossier inzien (www.emo.nivi.it). Hier zou een afschrift van een verzend-/ontvangstbewijs in moeten zitten.

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, neem dan contact met hen op om te vragen of zij u in deze kwestie kunnen bijstaan.

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.