Hoe kan ik de echtheid van een Duitse boete controleren?

Vraag gesteld door Sander van Uden op 01 juli 2015

Vandaag kreeg ik een informatiebrief in de bus met betrekking tot een snelheidsovertreding in Keulen. De datum en het tijdstip die in de brief staan kloppen, alleen wil ik zeker weten of het een echte brief is. Hoe kan ik dit het beste doen? Ook vind ik het raar dat er deze zin in de brief staat ; 'Als betrokkene dient u bovendien de kosten en onkosten van tenminste 28,50 EUR te voldoen'.Dit zou dan dus bovenop het oorspronkelijke boetebedrag komen waarschijnlijk. Moet ik dit nu ook overmaken? Het is over het algemeen een onduidelijke brief. Hopelijk kunnen jullie mij hierbij helpen.

Antwoord van David

ANWB Expert

Ik heb de door u toegestuurde documenten bekeken. Dit is inderdaad een officieel bericht. In deze brief wordt ten eerste onderzocht wie de bestuurder was ten tijde van de overtreding.  U dient het antwoordformulier in te vullen en op te sturen. Daarna ontvangt u het daadwerkelijke Bußgeldbescheid. De € 28,50 betreffen administratiekosten die ook betaald dienen te worden. Voor meer informatie over boetes uit Duitsland verwijs ik u naar onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/boete-buitenland/boete-uit-duitsland***

Reactie van Marlijn van Gellicum:

De kans is klein dat u een valse boete uit het buitenland ontvangt. In het algemeen kunt u ervan uitgaan dat de bekeruring is toegestuurd door een officiële instantie. Mocht u toch twijfelen, dan kunt u altijd contact opnemen met de instantie die u de bekeuring heeft toegestuurd. In het document staat vaak een telefoonnummer. Een aantal landen beschikt over een website waar u informatie kunt bekijken en eventueel ook de boete betalen (zoals Frankrijk).