Boete uit Bulgarije na verkeersongeluk

Vraag gesteld door Rs2018 op 23 augustus 2018

Ik heb recent een verkeersongeluk meegemaakt in Bulgarije. Door een ongeluk veroorzaakt door anderen gingen mijn voorgangers vol op de rem, waardoor ik achterop mijn voorganger ben geknald. Ik heb natuurlijk ook geremd, maar dat was niet voldoende. Er waren gelukkig geen gewonden en de hele situatie om weer terug naar Nederland te komen was redelijk was gedoe, maar daar wil ik verder niet op in gaan.

Waar het mij nu om gaat is dat ik een boete heb gekregen van 200BGN (+-€100,-), omdat ik een verkeersongeluk heb "veroorzaakt" op de snelweg door achterop iemand te rijden. Ik zou te weinig afstand hebben gehouden. Hier was ik het niet mee eens, maar mijn enige prioriteit toen was om daar zo snel mogelijk weg te komen met mijn gezin. Ik moest toen met sleepwagen en al meegaan naar het politiebureau om een verklaring/ boete te ondertekenen. Deze was ook in het Bulgaars, zodat ik eigenlijk geen idee had wat er stond.

Volgens de politie moest ik de boete aan de douane betalen. Ik heb geprobeerd te boete op het vliegveld te betalen, maar dat is niet gelukt.

Mijn concrete vragen nu zijn:
1. Wat kunnen de consequenties zijn als ik deze boete niet betaal? Zijn hier ervaringen mee?
2. Kunnen jullie helpen om de boete op de juiste manier over te maken, zodat het in één keer goed gaat en ik er achteraf geen gedoe mee krijg.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen in Bulgarije. U zou onvoldoende afstand hebben gehouden waardoor u op uw voorligger bent gereden. De boete bedraagt 100 euro.

Het komt vaak voor dat naar aanleiding van een aanrijding een boete wordt uitgeschreven. De politie is bevoegd ter plekke een boete op te leggen en te innen. Er moet een betaalbewijs worden verstrekt.

Bij achterop rijden wordt ook in Nederland vermoed dat er te weinig afstand is gehouden. De wettelijke regel is immers dat er altijd zo veel afstand moet worden gehouden dat je altijd op tijd stil kan komen te staan. In de praktijk is dat de helft van de snelheid in meters. Dus als u 200 km per uur rijdt, zo'n 50 meter.

U vraagt hoe u de boete het beste kunt betalen. Deze informatie vindt u als het goed is op de stukken die u heeft ontvangen. Is dat niet het geval, dan raad ik u aan contact op te nemen met de instantie waar u de stukken van heeft ontvangen.

Betaalt u de boete niet, dan zullen er verhogingen te verwachten zijn. EU-lidstaten kunnen bovendien over en weer de inning van een boete overdragen. Dat kan betekenen dat de boete te zijner tijd door het CJIB wordt geïnd. Tot die tijd kan de boete alleen in Bulgarije zelf worden geïnd.

Meer informatie over het innen van boetes uit het buitenland vindt u op onze website.