Boete Duitsland voor niet duitser hoger

Vraag gesteld door Stiven P op 28 september 2018

Beste,

Ik heb in juli te hard gereden in duitsland en daar een boete voor gekregen.

Na wat brieven kreeg ik de uiteindelijke boete binnen die vele malen hoger was dan wat op de website van de ANWB te vinden was.

De snelheid was 43km te hard op de duitse snelweg.
Boete op de website: €160
Boete die ik gekregen heb: €348,50

Reden: Ik ben geen duitser en mijn rijbewijs kan dus niet afgenomen worden. Dus ipv een rijontzegging van een maand, krijg ik een hogere boete. Tevens mag ik alsnog een maand niet in duitsland rijden.

Ik heb dit al gecorrespondeerd naar Wynck Tonckens, echter moet ik de boete op korte termijn betalen.

Wat nu?

Met vriendelijke groet,

Stiven Prizreni

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete uit Duitsland ontvangen, vanwege het overschrijden van de maximumsnelheid op de snelweg met meer dan 40 km/u. De boete pakt dubbel zo hoog uit dan op onze website als indicatie is aangegeven. U vraagt zich af wat nu te doen.

In sommige deelstaten in Duitsland legt men bezitters van een buitenlands gekentekend voertuig bij een zware verkeersovertreding geen rijverbod op, maar verdubbelen ze het boetebedrag.

Het kan derhalve nu niet zo zijn, dat u nu een ruim twee keer zo hoge geldboete krijgt opgelegd en alsnog een tijdelijk rijverbod voor Duitsland.

Ik adviseer u in contact te trede met de dossierbehandelaar (contactgegevens bovenaan brief) om opheldering te vragen. Het is immers niet toegestaan een verdubbeling van de geldboete op te leggen aan niet-ingezetene van Duitsland alsmede nog eens een tijdelijk rijverbod.

Afhankelijk van uw voorkeuren kunt u hen voorts verzoeken de gebruikelijke boete op te leggen (geldboete van circa € 160,- en een rijverbod van een maand of verdubbeling geldboete zonder een tijdelijk rijverbod).

Meer informatie over verkeersboetes uit Duitsland vindt u op onze website.

NB: zou het zeer op prijs stellen, als u mij op de hoogte zou stellen van het verdere verloop in de zaak.***

Reactie van Stiven P:

Hi Michiel,

Ik heb inderdaad nogmaals contact opgenomen met de zaakbehandelaar en deze wist mij het volgde te vertellen:

Omdat mijn rijbewijs niet ingevorderd kan worden voor een maand hebben ze besloten mijn boete te verhogen.

Ik kwam zelf met de oplossing om mijn rijbewijs op te sturen om zo de boete te verlagen. Ze zeiden direct dat het prima was.

Het gaat dan alsvolgt: ik krijg een nieuwe brief met de boete binnen, ik stuur mijn rijbewijs op naar het bureau en zij sturen deze dezelfde dag met verbod sticker (er op of er bij) weer terug.

Dat was wat mij verteld was.

Wanneer ik de brief binnen krijg en het afgehandeld heb zal ik dit laten weten!***

Reactie van Michiel Claesen:

Hartelijk dank voor de update.

In plaats van het rijbewijs per aangetekende post op te sturen, heeft u tevens de mogelijkheid bij een Bussgelstelle langs te gaan voor een dergelijke aantekening. Grote voordeel hiervan is dat u het rijbewijs direct terug ontvangt. Tijdelijke rijverbod wordt pas de volgende dag van kracht.

Ben uiteraard zeer benieuwd naar het verdere verloop.