Bekeuringen uit Duitsland

Vraag gesteld door RobertVlierhuis op 17 augustus 2015

Geachte heer/mevrouw. Onlangs heb ik een boete ontvangen vanuit Duitsland. Ik dacht op een 100 weg te rijden, echter bleek dit 50. Na correctie reed ik 50 te hard. Aangezien ik hier geen ervaring mee heb, heb ik een buurvrouw die van oorsprong uit Duitsland komt gevraagd wat te doen. Zij vertelde mij dat ik niet hoefde te reageren, dat de boete dan vanzelf op de mat valt. Nu heb ik echter de zelfde overtreding nogmaals op de deurmat gekregen. Moet ik wel of niet het formulier invullen en terug sturen? Of zou dit een administratie foutje kunnen zijn dat deze nogmaals is verstuurt. En wat kan ik verwachten qua boete?
Alvast bedankt.

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U bent in Duitsland binnen de bebouwde kom geflitst wegens een snelheidsovertreding van 50 km/u. U heeft (twee) keer formulieren ontvangen en vraagt zich af of u deze moet invullen en terugsturen. 

Bij ernstige verkeersovertredingen in Duitsland wordt een vragenformulier naar de kentekenhouder gezonden. Op het formulier moet u de naam van de betuurder tijdens de overtreding invullen. Ook kunt u op het formulier de omstandigheden ten tijde van de overtreding vermelden. U bent verplicht deze persoongegevens correct in te vullen. Ik raad u aan het formuiler dat u uit Duitsland heeft ontvangen, in te vullen en terug te sturen. Aan de hand van het ingevulde vragenformulier wordt onderzocht of er reden is de boete te matigen of te seponeren.

Vervolgens ontvangt u de daadwerkelijke boete. Op een snelheidsovertreding van 50 km/u staat in principe een boete van € 200. Verder kunnen er 2 strafpunten en een rijverbod van 1 tot 3 maanden worden opgelegd. De strafpunten en de rijontzegging  gelden alleen in Duitsland.

Op onze website vindt u meer informatie over Duitse boetes: Verkeersboete uit Duitsland en Landeninformatie Duitsland.