wat zijn de rechten in spanje

Vraag gesteld door verscholendorp op 26 oktober 2016

We hebben in mei 2016 een appartement gehuurd van 1 nov tot eind jan voor 100,00 euro totaal 800,00 vooruitbetaalde nu ben ik in augustus in het ziekenhuis baland en mocht niet meer naar spanje reizen en gelijktijdig geannuleerd, wat verbaasd mij ik krijg een rekening om het geheel te voldoen mijn vraag is mag dat zomaar en wat moet ik er aan doen ik heb de eerste dreiging al ontvangen en drijgt met een incassobureau bureau wat moet ik

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In mei 2016 heeft u een appartement in Spanje gehuurd voor de periode van 1 november tot eind januari. Op medische gronden mag u niet naar het buitenland reizen. Vervolgens heeft u de boeking geannuleerd. De verhuurder eist nu nakoming van de huurovereenkomst. Oftewel; de verhuurder vordert de gehele huursom. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Mocht u in het bezit zijn van een annuleringsverzekering, dan kunt u deze verschuldigde annuleringskosten accommodatie claimen. Deze claim dient u wel zo spoedig mogelijk in te dienen.

Beschikt u niet over een annuleringsverzekering of bent u te laat met indienen van de claim bij uw verzekeraar, dan moet uit de overeenkomst en de van toepassing zijnde algemene voorwaarden blijken wat de regels zijn bij annulering. Normaal gesproken wordt er een staffel gehanteerd (hoe dichterbij de huurperiode, des te groter percentage van de huursom u verschuldigd bent).

Mocht blijken dat de verhuurder de accommodatie voor desbetreffende periode aan een ander heeft verhuurd, dan is er in principe geen sprake van schade, en bent u dus u geen annuleringskosten verschuldigd.