Annulering vliegreis Rome en uiteindelijk via Barcelona met 18 uur vertraging naar Rome. Vakantieweekend bedorven. Rechten?

Vraag gesteld door vakantie Rome op 06 september 2019

Op 22 aug. jl. zouden wij met Vueling naar Rome vliegen om 7.00 am Terwijl wij opstonden om te boarden bleken er problemen. Uiteindelijk volgde annulering en daarna twee nieuwe tickets voor die dag, naar Barcelona om 3.30 pm waarna om 22.20 naar Rome zouden worden gevlogen. We hadden geen keus, de laatste vakantie met onze zoon voordat hij naar naar Nieuw Zeeland reist.

Om 5.30 pm waren wij op Barcelona waar een eerdere vlucht vertrok naar Rome. Die kregen we niet van de uiterst onvriendelijke staf. De vlucht van 22.20 werd gigantisch vertraagd en vertrok uiteindelijk op 23 augustus 01.15 uit Barcelona. We stonden ook nog in de gateway, als haringen in een ton voor 40 minuten niet wetend wat er aan de hand was, er bleek te worden getankt. Schandalig!

Uiteindelijk landen we om 02.45 uur op 23.8 in Rome naar 26 uur niet geslapen te hebben. Die dag was ook weg, we sliepen, waren te moe. Onze vakantie totaal bedorven door Vueling, de onveilige maatschappij. Het was een nachtmerrie. Wat zijn onze rechten? De trip was geboekt bij Stedentrips.nl

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over een vlucht die u heeft geboekt bij Stedentrips.nl. De vlucht werd uitgevoerd door Vueling. De eerste vlucht is geannuleerd. U kreeg een nieuw ticket met een overstap in Barcelona. Helaas is ook deze vlucht vertraagd. U vraagt waar u recht op heeft.

Annulering

In geval van een annulering van een vlucht vlak voor vertrek heeft u recht op terugbetaling van uw ticket of een andere vlucht. Komt u met een andere vlucht meer dan twee uur later aan, dan heeft u recht op compensatie.

Als de annulering een gevolg is van overmacht heeft u geen recht op een financiële compensatie. U houdt wel recht op verzorging en alternatief vervoer. Van overmacht is sprake als de annulering ontstaat door situaties waar de luchtvaartmaatschappij niets aan kan doen.

De hoogte van de compensatie hangt af van de afstand die wordt gevlogen. In uw geval zou dat 400 euro zijn.

Vertraging vervolgvlucht

U heeft een nieuw ticket ontvangen voor een latere vlucht met een tussenstop in Barcelona. Deze vlucht is ook vertraagd. Op basis van de Richtlijn en de daarbij behorende uitleg, is er grond om ook hiervoor een vergoeding te vragen als er sprake is van een vertraging. De vertraging moet in uw geval 3 uur of meer bedragen. Het gaat dan om de aankomsttijd in Rome.

"Als een overeenkomstig artikel 8, lid 1, onder b) of c), aanvaarde herroutering ook wordt geannuleerd of vertraging heeft bij aankomst (zie punt 4.4.11), geldt een nieuw recht op compensatie overeenkomstig artikel 7. De Commissie beveelt aan de alternatieven duidelijk uit te leggen aan passagiers wanneer bijstand moet worden verleend."

Mogelijk heeft u een rechtsbijstandsverzekering. In dat geval kunt u deze inschakelen. Heeft u deze niet, dan zijn er ook diverse instanties die dit soort claims voor u kunnen afhandelen. Denk bijvoorbeeld aan Claimingo, maar ook aan EU claim. Deze organisaties vragen wel een vergoeding voor hun werkzaamheden. U kunt deze vooraf nagaan.

Gemiste vakantiedag

Naast de vergoedingen heeft u ook een dag van uw reis gemist. Een vergoeding voor deze gemiste dag kunt u neerleggen bij Stedentrips, dan wel bij uw annuleringsverzekering.

Meer informatie over vluchtvertraging en annulering vindt u op onze website.