rijbewijs opsturen na Bussgeldbescheid?

Vraag gesteld door Martine73 op 16 januari 2018

Nadat ik mijn bekeuring heb betaald, krijg ik nu een brief waarin staat dat ik mijn rijbewijs moet opsturen? Dan plakken zij er een sticker in sturen hem terug. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een bekeuring ontvangen uit Duitsland. U wordt nu gevraagd uw rijbewijs op te sturen in verband met een rijontzegging.

Het opsturen van uw rijbewijs is nodig om de rijontzegging in te laten gaan. Dit is een gebruikelijke gang van zaken in Duitsland. Uw rijbewijs wordt geregistreerd en voorzien van een sticker. Na verloop van de rijontzegging kunt u de sticker verwijderen. Als u uw rijbewijs liever niet opstuurt kunt u ook naar de betreffende instantie toerijden en uw rijbewijs zelf overhandigen. Ook dan wordt deze voorzien van een sticker.

Soms is zelfs het opsturen van een scan ook mogelijk. Neemt u contact op met de betreffende instantie om de mogelijkheden te bespreken. U loopt namelijk wel het risico op een boete als u in Nederland wordt aangehouden en u kunt uw rijbewijs niet tonen.

De rijontzegging geldt alleen in Duitsland. In Nederland mag u gewoon rijden.

Meer informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.