Particulier auto gekocht/miskoop?!

Vraag gesteld door JimmyRas op 27 augustus 2015

Hallo,

Afgelopen weekend heb ik een VW Polo uit 2002 gekocht. Volgens de verkoper was de auto in goede staat. De proefrit was ook goed. De eigenaar had weinig problemen met de auto gehad.
Echter amper 300km verder rijdt de auto niet meer. Auto staat nu bij garage en daar gaat een diagnose worden gesteld, het ziet er niet goed uit, motor liep slecht/niet.
Welke stappen kan ik ondernemen? Heb eea gelezen over wet conformiteit.

Grt,
JimmyRas

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft van een particulier een VW Polo uit 2002 gekocht, die volgens de verkoper in goede staat verkeerde. U heeft een proefrit gemaakt en geen problemen ondervonden. De auto is echter na 300 km gestrand. Hij staat nu bij de garage voor een diagnose. Er schijnt iets met de motor te zijn. U vraagt ons welke stappen u kunt nemen.

Er is sprake van een koopovereenkomst tussen twee particulieren. In dat geval heeft u verschillende mogelijkheden:

Ontbinding 
U kunt de overeenkomst ontbinden indien het gaat om een ernstig gebrek. Nu is nog onduidelijk wat er precies aan de hand is. Ik raad u aan de diagnose van uw garage af te wachten. Het gevolg van ontbinding is dat u de auto terug moet leveren aan de verkoper en u uw geld terug krijgt. 

Reparatie 
Verder kunt u zich ook beroepen op non-conformiteit. Dit betekent dat u mag verwachten dat de auto die u koopt de eigenschappen bezit die voor normaal en veilig gebruik nodig zijn. Factoren die bepalend zijn voor wat men mag verwachten van een auto zijn o.a.: leeftijd van de auto (levensduur), kilometerstand, koopprijs van de auto in relatie tot de nieuwprijs. In het algemeen geldt hoe ouder de auto, hoe minder de koper mag verwachten. De verkoper moet inlichten over wat hij weet over de staat van de auto. De koper moet op zijn beurt zelf ook onderzoek doen.  
U moet in de geval bewijzen dat u dit gebrek niet hoefde te verwachten en dat het aanwezig was op het moment van de koop. Dit zal mogelijk blijken uit de diagnose. Heeft u voldoende bewijs, dan heeft u recht op (vergoeding van de kosten van) herstel.  

Dwaling
Tot slot is een beroep op dwaling mogelijk als u de overeenkomst bij een juiste voorstelling van zaken niet had gesloten. U moet in dit geval aantonen dat de verkoper u heeft gemeld dat de auto in een goede staat verkeerde en dat u daarop mocht afgaan. Omdat u van een niet-professionele verkoper heeft gekocht geldt dat u zelf ook onderzoek had moeten doen naar de staat van de auto. Soms is een proefrit daartoe niet voldoende.
Het gevolg van een beroep op dwaling is dat de overeenkomst wordt vernietigd. U moet de auto terug geven aan de verkoper, en u ontvangt de koopprijs terug. 

Advies
Mocht komen vast te staan, dan het gaat om een ernstig gebrek, dan lijkt ontbinding van de koop de meest praktische oplossing.

Voor meer informatie over klachten na aankoop verwijs ik u naar onze website.