Als je nieuwe auto steeds voor reparaties in de garage staat, heb ik dan recht op een nieuwe gelijkwaardige auto?

Vraag gesteld door Henri Clement op 24 augustus 2015

Sinds juli 2014 heb ik een Nissan Qashqai, maar er zijn steeds verschillende gebreken aan de auto. Zoals ook de parkeersensoren slaan steeds op hol als ik ook helemaal niet aan het in aan het parkeren ben of gewoon stop voor het stoplicht. Is al heel vaak naar de garage geweest voor afstellen en nieuwe software maar niets helpt schijnbaar. Dit komt bovenop al die herstel werkzaamheden aan de auto.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft in juli 2014 een Nissan Qashqai gekocht, welke diverse gebreken heeft. U heeft deze al meerdere malen laten repareren bij de garage. U vraagt of u recht heeft op een nieuwe gelijkwaardige auto. 

U heeft niet zomaar recht op een nieuwe gelijkwaardige auto. Wanneer er sprake is van een gebrek, dient u in eerste instantie altijd de verkoper de gelegenheid te geven het gebrek te herstellen. Als de verkoper het probleem niet oplost, dient u deze in gebreke te stellen. Als reparatie niet mogelijk blijkt, dan zou vervanging van de auto een mogelijkheid kunnen zijn. Maar als reparatie goedkoper en sneller is, dan mag u geen vervanging eisen. Als een gebrek terug blijft komen, dan zou vervanging een mogelijkheid kunnen zijn. U vindt meer informatie op onze website. U kunt daarnaast gebruik maken van ons stappenplan