Aansprakelijkheid Motor schade 3weken na aankoop na aankoop

Vraag gesteld door Henkboorsma op 10 maart 2017

Ik heb 4 weken geleden een vw golf gekocht bij een handelaar annex garage. Na 3 weken begon het motormanagement lampje te branden waarop ik naar de dichtstbijzijnde garage ben gereden. Na onderzoek was de conclusie dat de motor vervangen moest worden. Terug gegaan naar de garage waar auto gekocht is en problemen voorgelegd. Ze hebben de auto onderzocht en geconstateerd dat het opgelost kon worden met 4 nieuwe bougies. Heb dit laten repareren en nog een beurt en apk laten doen kosten 200 euro. Bij afhalen nog gevraagd naar probleem met te lage en verschillende cilinderdruk. Dit was geen probleem en we zouden er nog veel rijplezier aan beleven. Nu weer in garage na problemen en ook deze onafhankelijke garage constateerd dat er een nieuwe motor in moet. De verkoper nu aangeboden de auto tegen aankoop bedrag terug te nemen. Mijn vraag is hoe sterk sta ik juridisch in dit geval. Kan ik eventueel de reparatie kosten bij hem in rekening brengen.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Recentelijk heeft u een auto gekocht bij een autobedrijf. Na 3 weken gaf het motormanagement een storing aan. Een tweetal onafhankelijke garagisten gaf te kennen dat de motor aan vervanging toe is. De verkoper stelt voor de auto terug te nemen tegen terugbetaling van de koopprijs. U vraagt zich af of er juridisch ook een mogelijkheid bestaat de motor elders te laten vervangen en de herstelkosten te verhalen op de verkoper.

Indien herstel of vervanging onmogelijk is, of dit redelijkerwijs niet van de verkoper verlangd kan worden, volstaat de verkoper door de koop terug te draaien (art 7:21 lid 4 BW).

Ofwel; indien de kosten voor vervanging motor afgezet tegen de aanschafprijs auto dusdanig hoog zijn, voldoet de verkoper aan zijn verplichtingen door de auto terug te nemen tegen terugbetaling de aanschafprijs.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.