Ik heb een Volvo V70 van nog geen 6 jaar oud met nog geen 150.000 km. De versnellingsbak is kapot en de Volvo dealer wil niet meewerken.

Vraag gesteld door D. Floren op 17 februari 2016

Ik heb een Volvo V70 van zes jaar oud. Deze heeft nog geen 150.000 km gereden. Nu blijkt de versnellingsbak stuk te zijn, zonder gebreken vooraf. Bij normaal gebruik moet deze een leven lang meegaan. Ik ben naar de Volvo dealer gegaan. Die spiegelt me een kostenplaatje voor van 3600 euro incl. BTW voor het vervangen van de versnellingsbak. Na enig aandringen wil hij 10% in mindering brengen uit coulance.

Ik ben het daar absoluut niet mee eens, bij normaal gebruik hoort een versnellingsbak niet zo snel stuk te gaan. 90% van de km zijn snelwegkm! Ik twijfel dus aan de kwaliteit van hetgeen Volvo heeft geleverd.

Een bijkomstigheid is dat de auto eerst zakelijk door mijn vrouw bij deze Volvo-dealer is gekocht en nu prive eigendom is. De dealer geeft aan dat door de zakelijke aanschaf ik geen beroep kan doen op het conformiteit beginsel. In mijn ogen maakt het niet uit van wie ik de auto heb gekocht, de versnellingsbak mag gewoon niet binnen zes jaar defect gaan onafhankelijk van wie de eigenaar is.

Ik begrijp dat het vervangen van de versnellingsbak een kwaliteitsverbetering aan mijn auto is. Ik ben dus best bereid om een deel van de kosten te betalen, maar dan wel een redelijk deel. 10% uit coulance bieden is eigenlijk op een beleefde manier NEE zeggen.

Welke stappen moet ik zetten om de Volvo dealer of Volvo Nederland te bewegen om met een passende oplossing te komen?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een Volvo waarbij de versnellingsbak stuk is. De dealer biedt 10% coulance op de totale rekening.

Als een consument een auto koopt mag deze op grond van de wet redelijke verwachtingen van deze auto hebben. Deze verwachtingen gevormd door bijvoorbeeld bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en gebruik.

Een versnellingsbak kan inderdaad langer meegaan dan 150000 km. Een versnellingsbak is echter wel aan slijtage onderhevig en gebruik speelt een rol bij de levensduur. De vraag is dan ook wat de oorzaak is van het feit dat de versnellingsbak stuk is gegaan. Alleen als vast komt te staan dat het gebrek al vanaf de levering aanwezig is geweest is het mogelijk de verkoper hierop aan te spreken. Het is mogelijk dat een deel van de kosten, als gebruiksvergoeding, voor eigen rekening komt.

De koper die als consument de auto heeft gekocht kan een beroep doen op deze regeling. Of u als koper wordt gezien hangt weer af van de wijze waarop en met wie destijds de koopovereenkomst is gesloten.

In uw geval is de auto zakelijk gekocht. Geschillen met betrekking tot zakelijke auto's kunnen niet worden voorgelegd aan de Geschillencommissie, wel aan de rechter.