Peutertransport per electrokar, zoals ik in Arnhem tegenkom. Roept mij vragen op. Is dit beroepsmatig vervoer?, voldoet het aan wetgeving?

Vraag gesteld door Safety4all op 17 oktober 2017

Vraag betreft :kindertransport met een electro kar door school of opvang.Bestuurder staat achterop, kinderen(6) voorop in een bak.
Wat zegt de wetgeving?. Valt dit niet onder taxivervoer?.Is het voertuig gekeurd?.Heeft bestuurder aantoonbare opleiding of papieren nodig?.
Na een (bijna) confrontatie met zo'n rijdende ballenbak , wil ik deze ervaring voor een ieder trachten te besparen.
Wat was het geval?, in een regen situatie is door opspattend water de verlichting achterop slecht zichtbaar. De verlichting is aangebracht op 15 a 20 cm boven rijbaanoppervlakte. Ook hierdoor is het inschatten van onderlinge afstand even wennen.
Daar een ongeval met deze vorm van vervoer grote gevolgen kan hebben ,heeft mij doen besluiten deze vraag bij mijn ANWB voor te leggen.

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt weten wat de wetgeving is omtrent het vervoeren van kinderen met een elektrische bolderkar (Stint).

Ik kan me voorstellen dat er bij u vragen opkomen in een dergelijke situatie. Ik zal dit daarom als signaal doorgeven aan onze afdeling belangenbehartiging.

Bijzondere bromfiets
De Stint is een ‘nieuw’ elektrisch voertuig en valt in de categorie ‘bijzondere bromfiets’. Deze mag bestuurd worden door iedereen boven de 16 jaar. Met een maximale snelheid van 15 km per uur en een eenvoudige bediening is de Stint wendbaar en geschikt voor op het fietspad. De Stint is uitgerust met heupgordels en biedt plaats aan tien kinderen.

Het ministerie van Infrastructuur en milieu bepaalt of een bijzondere bromfiets op de weg mag. De minister wordt daarbij geadviseerd door de RDW wat betreft de technische aspecten van het voertuig en door de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) wat betreft de verkeersveiligheid. Daarmee wordt voorkomen dat er zomaar voertuigen op de openbare weg komen waarvoor geen verkeersregels gelden of waarvan de technische en- rijeigenschappen gevaarlijk zijn voor de verkeersveiligheid.

Meer informatie over bijzondere bromfietsen vindt u op deze website.