Non conformiteit aanschaf/ problemen bij auto

Vraag gesteld door Caskybob op 26 mei 2017

In januari 2017 heb ik een auto gekocht bij een bovag garage (van staveren in middelburg) voor €3500 (RENAULT espace met 180.000km op teller)met inlevering van eigen auto(opel astra station uit 1999met 240000km op teller) Bij testrit had hij een klein mankement wat volgens de monteur met de afleceringsbeurt verholpen zou zijn..echter hebben wij geen schriftelijk koopcontract alleen via de app heb ik dit wel kort gesloten. Vanaf dag dat we er mee rijden zijn er problemen en storingen en word steeds erger. De auto is er meerdere malen geweest om het probleem te herstellen, maar mnr. Van staveren houd zich niet aan de afspraken, vervolgens zetten we hem daar voor bijna 2 weken neer en dat hij het moest oplossen, na 2 weken niks gebeurd en vertelde hij me dat het een senortje was en ik er gewoon mee kon rijden. En in die rit klapt de koppakking eruit. Auto daar laten zetten door de anwb en besproken met garage dat hijgedegen onderzoek gaat doen zodat we weten wat er aan de hand is. Onderzoek word niet volledig gedaan blijkt later en komt hij zijn afspraken voor reparatie ook niet na ( hij zou nl. 15 april 2017 weer moeten rijde ). Tot op heden geen auto, geen reparatie waar aan gewerkt wordt. Vertrouwen kwijt en omdat we de fout hebben gemaakt om niks schriftelijk vast te leggen kan onze rechtsbijstandverzekering ons niet helpen. Nu lees ik vanalles over non conformiteit en geschillen commissies maar ik kom niet uit alle digitale informatie. Kunnen jullie mij helpen een opstart te maken zodat wij ons geld kunnen terug krijgen/koop ontbinden of wat onze mogelijkheden verder zijn. Vriendelijke groet, Cassandra somers

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In januari 2017 heeft u een gebruikte Renault Espace gekocht bij een BOVAG autobedrijf. Al direct na levering vertoonde de auto tal van storingen. Ondanks toezeggingen van de garagist zijn de gebreken nog altijd niet verholpen. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Koopovereenkomst
Op grond van art 2 BOVAG-voorwaatden is de ondernemer verplicht de overeenkomst schriftelijk of electronisch vast te leggen. Indien de ondernemer weigert om de overeenkomst alsnog schriftelijk/elektronisch aan u te bevestigen, dam raad ik u aan hiervan melding te maken bij de BOVAG.

BOVAG garantie
Bij aankoop van een auto van € 4.500,-of meer heeft u recht op minimaal 6 maanden BOVAG garantie, tenzij u hier schriftelijk uitdrukkelijk van heeft afgezien.

Onduidelijk is nu wat u voor de auto uiteindelijk betaald heeft; € 3.500,- plus inruil van uw ingeruilde auto? Voor welke prijs stond de Renault Espace te koop? Wat heeft u voor uw ingeruilde auto ontvangen?

Rechtsbijstand
Vind dat uw rechtsbijstand zich wel al te gemakkelijk ervan afmaakt. Vind dat ze voor u een schriftelijke of elektronische koopovereenkomst moeten afdwingen bij de verkoper (art 2 BOVAG-voorwaarden). Al is het wel de vraag wat de voorwaarden voor rechtsbijstand zijn. Vaak geldt als voorwaarde voor rechtsbijstand, dat het geschil ter beoordeling aan de Geschillencommissie moet kunnen worden voorgelegd.Oftewel; er moet sprake zijn van BOVAG garantie.

Voor geschillen met uw rechtsbijstandverzekeraar kunt u zich beroepen op de geschillenregeling. Lees hier meer over in de algemene voorwaarden.

Conformiteit
Nu de auto ondeugdelijk blijkt, derhalve niet voldoet aan de verwachting die u ervan mocht hebben op grond van de overeenkomst, de mededelingen van de verkoper, bouwjaar, kilometrage, etc. Ofwel; de auto is non-conform (art 7:17 BW).

Bewijs
De bewijslast ligt bij de verkoper als het product binnen 6 maanden na aflevering een gebrek vertoont. De wet gaat er dan vanuit dat het gebrek al bij aankoop aanwezig was. Als de verkoper vindt dat het product niet gebrekkig is, moet hij dat bewijzen. Deze regel geldt alleen als je als particulier koopt van een professionele verkoper.

Kosten herstel
De reparatiekosten zijn volgens de wet (art 7:21 lid 2 BW) in principe voor rekening van de verkoper.

Ontbinding overeenkomst
Indien de verkoper weigerachtig blijft de auto (kosteloos) binnen een redelijke termijn te herstellen, dan heeft u het recht om de koopovereenkomst te ontbinden.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.