Heb een bekeuring uit duitsland niet mijn auto wel mijn kenteken

Vraag gesteld door Mandingo op 22 februari 2016

Schijnt een getuige zijn die duidelijk een nissan heb gezien maar mijn kenteken door heb gegeven, weet niet of misschien een letter fout gezien.
Maar ik bezit een audi,en nooit in duitsland geweest.
Contact opgezocht maar niemand verstaat engels of nederlands.
Maar zit wel met een bekeuring van 109 euries,mijn vraag wat moet ik hier mee.
Mvg.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een boete uit Duitsland ontvangen en uw kenteken is genoteerd. Volgens een getuige zou de auto een Nissan zijn geweest, maar u bent in het bezit van een Audi en u bent op genoemd tijdstip niet in Duitsland zijn geweest.

U kunt in eerste instantie contact op nemen met de Duitse instantie via de contactgegevens die op de brief vermeld staan en de situatie voorleggen, daarnaast kunt u dan ook de foto opvragen.

Als u een boete ontvangt uit Duitsland, dan zit daar vaak een Anhörungsbogen bij. Dit is een soort vragenformulier. Op dit formulier geeft u uw persoonsgegevens weer. Daarnaast kan men invullen of men de overtreding toegeeft of juist niet. Soms is het ook mogelijk om daar een toelichting bij te noteren.

In uw geval kunt u hierop aangeven dat u niet op het genoemde moment in Duitsland bent geweest met uw auto. U kunt dit ondersteunen met bewijs. Dit bewijs kan bijvoorbeeld bestaan uit een kopie van uw kentekenbewijs en een verklaring van getuigen dat u niet met uw auto in Duitsland bent geweest.

Aan de hand van het vragenformulier en het bijgeleverde bewijs wordt onderzocht of er reden is het Bussgeldbescheid te wijzigen of te seponeren. Wanneer er wordt besloten u toch een boete op te leggen dan kunt u daartegen een officieel bezwaar indienen. Ook dan dient u bewijs te leveren dat u de overtreding niet hebt gemaakt.

Meer lezen over boetes uit Duitsland.