Door rood zonder foto

Vraag gesteld door Lawaaipapagaai op 31 januari 2018

Heb een boete gekregen voor doorrijden bij rood licht. Geen foto en geen staande houding. Plaats was onduidelijk namelijk Steenvoordelaan in Rijswijk. Deze heeft 5 kruisingen. Bezwaar gemaakt en gevraagd welke kruising en in welke richting ik reed. Kreeg zo'n standaard brief over bewijslast etc. en dat 2 agenten mij linksaf door rood hebben zien rijden en dat het licht al 2 seconden op rood stond. Konden mij niet staande houden omdat het druk was maar schijnbaar wel tijd om een scooterkenteken te noteren van een rijdende scooter die linksaf slaat. Weet nu nog steeds niet de rijrichting van de scooter en moet binnenkort voorkomen bij de rechtbank. Maak ik kans om deze casus te winnen vanwege onvolledige gegevens aangeleverd door de officier van justitie.

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een boete gekregen wegens rijden door rood licht. Er is geen foto en u bent niet staande gehouden. Uw bezwaar is afgewezen. U wilt nu weten of het zin heeft om in beroep te gaan. U vindt dat de officier van justitie onvolledige gegevens heeft geleverd.

Ik kan niet met zekerheid zeggen of uw beroep succesvol zal zijn.

Politieagenten die een overtreding constateren, maken hiervan een ambtsedig proces-verbaal op. Aan zo’n ambtsedig proces-verbaal wordt veel waarde gehecht en is meestal voldoende om de overtreding vast te stellen.

Uit uw vraag begrijp ik dat u erkent op de Steenvoordelaan te hebben gereden. Dat de precieze kruising waar u door rood bent gereden niet is vermeld, hoeft dan niet direct tot vrijspraak te leiden.

Dat u niet bent staande gehouden, betekent niet dat u daarom zal worden vrijgesproken. Bekeuren op kenteken is toegestaan, wanneer er geen reële mogelijkheid tot staandehouding is. De agenten hebben verklaard dat het te druk was om u staande te houden. Dit lijkt mij een voldoende reden om u te bekeuren op kenteken.***

Reactie van Lawaaipapagaai:

Het is niet zeker of ik daar ben geweest. Het is voor mij een onlogische route en zeker als ik de rijrichting niet weet en mij op verzoek ook niet wordt verteld door de officier van justitie. Het kan toch niet zo wezen dat zonder het verstrekken van de juiste gegevens een boete moet betalen.***

Reactie van Lisette Schreuder:

U kunt de beslissing van de officier van justitie aanvechten bij de kantonrechter. U zal echter wel moeten kunnen aantonen dat u inderdaad niet op de Steenvoordelaan of op de bewuste kruising hebt gereden.

Als u in beroep gaat, moet u de boete bij wijze van waarborgsom betalen. Wordt u vrijgesproken, dan krijgt u het geld terug.