Botsing met voorste auto van een rij tijdens inhaalmanouvre

Vraag gesteld door clasmits op 14 april 2017

Mijn oog viel een tijd geleden op dit filmpje: http://www.dumpert.nl/mediabase/7095577/0f2c9545/rijtje_auto_s_inhalen.html Hierbij is de auto die aan het inhalen is erg onverantwoord bezig, maar mijn vraag is of de politieauto waar de inhalende bestuurder tegenaan botst niet schuldig is van het zomaar afslaan. Het is namelijk niet helemaal goed te zien of de politieauto zijn knipperlichten al lang genoeg van tevoren aan heeft gedaan...

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt weten of de politieauto schuldig is aan het ongeluk zoals te zien is in het filmpje.

Vrijstelling RVV
In Nederland heeft de politie vrijstelling van alle artikelen uit het Reglement Verkeersregels & Verkeerstekens (RVV). Dit betekent o.a. dat de politie de maximumsnelheid mag overschrijden, mag doorrijden bij een rood verkeerslicht, rijden op een vluchtstrook, rijden over een doorgetrokken streep. Echter, er zijn wel voorwaarden aan de vrijstellingen verbonden. Zo mag bijvoorbeeld de verkeersveiligheid niet in gevaar gebracht worden.

Gedeelde aansprakelijkheid
In het filmpje zijn zowel de inhalende bestuurder als de politieauto bezig met het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre. Volgens artikel 54 RVV moet de bestuurder die een bijzondere manoeuvre uitvoert het overige verkeer voor laten gaan . De politieauto mag bij het afslaan de verkeersveiligheid niet in het geding brengen. Gelet op dat gegeven is in dit geval een gedeelde aansprakelijkheid aannemelijk te noemen.

Meer informatie over vrijstellingen van de politie leest u op deze website.