Boete in Frankrijk €. 45,-- met gehuurde auto. Krijg van Hertz nog een rekening van €. 30,25 vanwege administratiekosten!! Mag dit wettelijk gezien??? Bij voorbaat dank, Annie

Vraag gesteld door Sarahface op 29 oktober 2015

Wij hebben hierop geen verdere toelichting; behalve dat de administratiekosten 67% van het boetebedrag is. En dit bedrag zonder factuur van de creditkaart wordt afgeboekt.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft met uw huurauto een verkeersovertreding begaan in Frankrijk, naast de boete zelf, berekent de autoverhuurder tevens administratiekosten ad € 30,25. U vraagt ons of dit wel terecht is.

Ik raad u aan de algemene voorwaarden van de verhuurder hierop na te slaan, welke deel uitmaken van de huurovereenkomst. Normaliter heeft een verhuurder de hoogte van desbetreffende administratiekosten hierin opgenomen.

De hoogte van de berekende administratiekosten zijn in vergelijking met die van andere verhuurders zeker niet aan de hoge kant.***

Reactie van Sarahface:

Beste Michiel,

Mijn vraag of dit wettelijk is, is hiermee niet beantwoord.
Bovendien, maar dat is mijn fout, zijn de algemene voorwaarden mij niet door de medewerker(s,) ongevraagd ter hand gesteld. Volgens mij is dit wel een wettelijk vereiste/plicht.

Groet Annie***

Reactie van Michiel Claesen:

Beste Annie,

Juridisch bezien is het geoorloofd dat een autoverhuurder een dergelijke bepaling in zijn algemene voorwaarden heeft opgenomen.

Op grond van art 6:233 aanhef sub B BW zijn algemene voorwaarden vernietigbaar, indien de gebruiker (lees: autoverhuurder) aan de wederpartij (lees: u) niet een redelijke mogelijkheid heeft geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen.

Normaliter wordt een huurauto online geboekt, in dat geval dient u de algemene voorwaarden te accepteren om de boeking te kunnen voltooien.