aankoop occasion met verborgen gebreken

Vraag gesteld door vanvoorstzafiraB op 18 juli 2017

Drie maanden geleden kocht ik een Opel Zafira uit 2008 bij een BOVAG garage. Deze garage ken ik al jaren en is goed en betrouwbaar bij mij bekend.

De auto heeft 165.000 op de teller en ziet er perfect uit; ik besluit tot aankoop.
Bij de aankoop vraag ik nog naar de onderhoudsboekjes van de afgelopen jaren; die blijken van de laatste eigenaar (2012-2017) niet aanwezig maar volgens de garagehouder: "We gaan er nog achteraan en die krijgen we nog wel". Ik besluit tot aankoop, erop vertrouwend dat die gegevens nog door de laatste garage zullen worden opgestuurd.

Na enige weken zijn de gegevens er nog steeds niet en die zijn - ondanks herhaald navragen van mijn kant - tot op de dag van vandaag nooit geleverd.

De auto bevalt eerst prima, maar na enige tijd vallen toch twee dingen op:
- de auto trilt voelbaar bij snelheden boven de 90 - 100 km/u
- bij warm weer blijkt de airco niet te werken. Ik ga er nog van uit dat het mijn vergissing is en dat ik, omdat ik heb verzuimd heb na te vragen of de auto ook van airco is voorzien een auto heb aangeschaft zónder airco. Ik had dit niet verwacht, omdat de auto wel over allerlei andere technische snufjes als cruise control en uitgebreide stuurbediening beschikt.

Ik meld deze twee punten bij de garagehouder, hij verzekert mij dat de auto wel airco heeft, maar ook, dat het wel zal worden opgelost.

Nu meldt hij mij het volgende:
- de trilling is er door uitbalanceren en wielen verwisselen voor 80% uit gehaald, maar van het rechter voorwiel blijft er een kleine slingering in het wiel. Om dit eruit te halen zal de naaf (bij Opel één geheel met de velg) moeten worden vervangen.
- de condensor van de airco blijkt lek en ook de pomp moet worden vervangen: een reparatie van zo'n 350,- Euro
De garagehouder heeft alle werkzaamheden tot die laatste ontdekking uitgevoerd, maar wil nu vóór de plaatsing van de airco pomp overleg over de verdeling van de kosten.

Ik sta op het standpunt dat ik kan verwachten dat als een garagehouder een auto te koop aanbiedt, dat er geen verborgen gebreken in zitten, maar ik ben eventueel bereid een deel van de materiaalkosten te dragen als het gaat om de installatie van nieuwe onderdelen.

Is dit redelijk? Of kan ik de verantwoordelijkheid voor de gebreken geheel bij de garagehouder neerleggen? Hij heeft immers een auto te koop aangeboden die vooraf onvoldoende is nagezien en waarvan hij bovendien niet beschikte over de volledige onderhoudsgegevens, die mogelijk over deze gebreken een uitsluitsel hadden kunnen geven. Zijn optimisme, dat hij die gegevens nog wel zou krijgen, bleek ongegrond en zodoende mist voor ons beide een goed overzicht over het onderhoud van de auto in de laatste jaren.

Graag hoor ik, wat in dit geval redelijk is en of hier inderdaad sprake is van verborgen gebreken. Wie draait er voor de kosten op?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft 3 maanden geleden bij een BOVAG garage een gebruikte Opel (2008/165.000 km). Nu blijkt er een trilling in de auto aanwezig (bij snelheid van 90/100 km/u per uur). Voorts blijkt de airco van begin af aan niet te functioneren. Kosten reparatie bedragen € 350,-. U vraagt zich af voor wiens rekening deze kosten behoren te komen.

Om een deugdelijk antwoord op uw vraag te kunnen geven, ontvang ik graag eerst aanvullende informatie;
  • Heeft u BOVAG garantie ontvangen bij aankoop auto?
  • Wat heeft u voor de auto betaald?