Wat is het risico van zoekraken van een witte kentekenplaat?

Vraag gesteld door gijskoudijs op 12 maart 2016

In december 2015 heb ik mijn nieuwe auto bij de dealer opgehaald. Ik had deze auto met trekhaak besteld, daar hoort uiteraard een witte kentekenplaat bij. Deze was niet meegeleverd maar zou besteld worden. In januari na een bezoek aan de dealer, was de kentekenplaat er nog niet. In februari weer niets gehoord. Nu vertelt de dealer mij per mail dat de kentekenplaat per post zou zijn verzonden, zonder mij ingelicht te hebben. Ik heb echter niets ontvangen. Wat is het risico als deze kentekenplaat ergens onderweg is ontvreemd? Kan ik de dealer voor eventuele gevolgen aansprakelijk stellen?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft de door de dealer toegezonden witte kentekenplaat nooit ontvangen. U vraagt zich af wat het risico is als desbetreffende kentekenplaat in verkeerde handen terecht is gekomen, en hoe u nu dient te handelen.

Indien de witte kentekenplaat in verkeerde handen zou belanden, zou dat onder meer kunnen leiden tot de ontvangst van boetes voor verkeersovertredingen, welke niet door u begaan zijn.

Verzoek de dealer om een verklaring af te geven waaruit blijkt dat desbetreffende kentekenplaat bij de post is zoekgeraakt. Aldus heeft u dan enig bewijs in het geval misbruik aan de orde is.

Anders dan voor de gele kentekenplaat (GAIK) kent men bij verlies/diefstal van een witte kentekenplaat géén duplicaatcode bij afgifte van een nieuw exemplaar (toevoeging van cijfer '1' op kentekenplaat en Voertuigbewijs 1A). Een witte kentekenplaat mag immers ongelimiteerd worden afgegeven door een door de RDW erkend kentekenleverancier.

Voor meer informatie over kentekenplaten, verwijs ik u graag naar de webpagina's van het RDW.